BEZ DIREKTNE OSUDE MOSKVE: Brazil pokušava da izbegne usvajanje antiruske deklaracije na G7

Tanjug

15. 05. 2023. u 21:45

BRAZILSKA diplomatija radi na tome da konačna proširena deklaracija učesnika predstojećeg samita G7 u Hirošimi nema antiruski karakter, objavio je list Globo, pozivajući se na saopštenje sekretara brazilskog ministarstva spoljnih poslova za ekonomska i finansijska pitanja Maurisija Lirija.

БЕЗ ДИРЕКТНЕ ОСУДЕ МОСКВЕ: Бразил покушава да избегне усвајање антируске декларације на Г7

Foto: Profimedia

- Brazilska diplomatija radi na tome da konačna deklaracija, koja će biti potpisana na sastanku G7 u japanskoj Hirošimi, na kojem će učestvovati predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, ne postane antiruski akt. Tekst o kome se raspravlja bavi se značajem obezbeđivanja prehrambene sigurnosti, posebno mira među najsiromašnijim zemljama. Ideja je da se u dokumentu pominje samo rat između Rusa i Ukrajinaca, bez direktne osude Moskve - izjavio je Lirio.

Predsednik Brazila će učestvovati na sastancima G7 sa liderima Japana, SAD, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Kanade, u Hirošimi od 19. do 21. maja. Tokom događaja biće potpisane dve deklaracije, od kojih će jednu pripremiti direktne članice G7, a druga će biti usvojena uz učešće pozvanih zemalja. Pored zemalja G7, poziv da prisustvuju samitu u Hirošimi dobile su Indija, Australija, Brazil, Južna Koreja, Vijetnam i još tri zemlje - Indonezija koja predsedava ASEAN-om, Kukova Ostrva, kao predsedavajuća Forumom pacifičkih ostrva i Komorska Ostrva koja predsedavaju Afričkom unijom.

Pored ovih zemalja, pozive za samit u Hirošimi dobili su i predstavnici Ujedinjenih nacija, Međunarodne agencije za energetiku, Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OEBS), Svetske banke, Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo