IZAZOV NOVOG RUSKOG IDENTITETA: Milorad Vukašinović o geopolitičkoj slici Rusije u 21. veku (VIDEO)

J. S.

24. 05. 2023. u 21:16

PUBLICISTA i novinar Milorad Vukašinović u ovom predavanju fokusirao se na period od devedesetih godina prošlog veka do danas, kada je postavljeno ozbiljno pitanje novog geopolitičkog identiteta Rusije.

ИЗАЗОВ НОВОГ РУСКОГ ИДЕНТИТЕТА: Милорад Вукашиновић о геополитичкој слици Русије у 21. веку  (ВИДЕО)

KCNS

Razval Sovjetskog Saveza nametnuo je nekoliko dramatičnih svetskih istorijskih tema, a jedna od njih je pitanje geopolitičkog identiteta Rusije u 21. veku, o čemu su i srpski autori pisali interesantne radove.

Ovo pitanje zahteva odgovore na najmanje tri,četiri  dileme:  da li je Rusija Evropa, Azija ili nešto treće, kojem svetu pripada – zapadnom, istočnom, i jednom i drugom, ili je pak Rusija jedan osoben geokulturni identitet ? Kao najvažnije, Vukašinović ističe pitanje mesta sa kog stižu izazovi ruskoj celovitosti.

Ruska geopolitika, za razliku od zapadne, naglašava Vukašinović, razvijala se u specifičnim istorijskim okolnostima i bila je posledica ogromnih potresa u ruskoj društvenoj svesti.

Kada je reč o pitanju osnova novog identiteta Rusije, autor tribine ističe kako je ruska politika uvek bila reaktivnog karaktera u odnosu na kontinuirane agresije Zapada. Ovu temu dodatno usložnjava i to što se donedavno ruska geopolitička misao događala na marginama ruskog intelektualnog i političkog života.

Do sredine devedesetih godina prošlog veka postojala je određena inercija i naivno očekivanje da je vreme konfrontacije Rusije i Zapada završeno, što je misaoni obrazac koji je bio oslonjen na odgovarajuće intelektualističke i političke koncepte.

Vukašinović navodi i kasnije koncepte, ističući kako suština ruske samobitnosti leži u evropskom i pravoslavnom hrišćanskom, ali i kako se jedan novi obrazac pojavljivao kao opozicija pozapadnjačavanju Rusije. Kao naročito značajnu ličnost autor ističe Aleksandra Dugina i pojavu knjige „Osnovi geopolitike", u kojoj su pronicljivo oslikani događaji na postsovjetskom prostoru.

Dugin uočava pojavu nove Rusije na razvalinama Sovjetskog Saveza i kao neko ko je „savršeno razumeo zakonomernosti političkog života" bavi se Ukrajinom i drugim temama koje su danas nova realnost.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Manifest Hartlenda: ruski misaoni obrazac" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)