SAD PRETI KOLAPS: Američka ministarka finansija upozorava - Mogli bismo da ostanemo bez novca do 5. juna

Tanjug

27. 05. 2023. u 00:52

AMERIČKA ministarka Dženet Jelen izjavila je danas da će njeno ministarstvo ostati bez sredstava do 5. juna, ukoliko kongresmeni ne budu uspeli da podignu ili supsenduju gornju granicu duga Sjedinjenih Država.

САД ПРЕТИ КОЛАПС: Америчка министарка финансија упозорава - Могли бисмо да останемо без новца до 5. јуна

Foto: Tanjug/AP

- Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, sada procenjujemo da Ministarstvo finansija neće imati dovoljno resursa da ispuni obaveze ako Kongres ne podigne ili ne suspenduje gornju granicu duga do 5. juna - rekla je Jelen, prenosi Blumberg.

Ona je dodala da će ministarstvo moći da izvrši isplate u vrednosti od 130 milijardi dolara u prva dva dana juna, uključujući one za veterane, socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

- Ove isplate će ostaviti ministarstvo sa malom količinom resursa - rekla je Jelen.

Američki dug trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potresalo bi finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastucom nezaposlenošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZVEZDINA LEGENDA TRASIRALA DONČIĆEV PUT: Majko mila, šta je ovo? Španci odmah videli ono što Turci nisu za tri dana (VIDEO)