NASTAVLJAJU SE PROBLEMI SA „APAČIMA“: Izrael prizemljio celu flotu AH-64 Apač Helos proizvedenih u Americi

P. Z. S. /eurasiantimes.com

02. 06. 2023. u 00:35

IZRAELSKE vazduhoplovne snage (IAF) odlučile su da privremeno obustave operacije svoje helikopterske flote tipa Apač zbog otkrića tehničkog problema tokom rutinskog održavanja 31. maja.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ПРОБЛЕМИ СА „АПАЧИМА“: Изрaел приземљио целу флоту АХ-64 Апач Хелос произведених у Америци

Foto: Izraelske odbrambene snage

Šef IAF-a Tomer Bar rekao je da će helikopterska flota izraelskog vazduhoplovstva Apači, koja se u zemlji naziva Seraf, biti van upotrebe dok svaki helikopter ne bude podvrgnut temeljnoj inspekciji.

Izraelsko vazduhoplovstvo nije otkrilo konkretne detalje u vezi sa tehničkim problemom otkrivenim tokom rutinskog održavanja.

Foto: EPA

Tokom preleta Dana nezavisnosti ranije ove godine, helikopter IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) Apač naišao je na tehničku grešku, što ga je navelo da izvrši neplanirano sletanje u centralni Izrael. Tada je vojska saopštila da to nije bilo prinudno sletanje.

U 2017. misija obuke koja je uključivala jurišni helikopter "apač" završila je tragično kada se srušio u bazi na jugu Izraela, što je rezultiralo smrću pilota i kritičnim povredama člana posade.


INDIJSKI INCIDENT

Ranije, 29. maja, jurišni helikopter "apač" koji pripada indijskim vazduhoplovnim snagama (IAF) iz predostrožnosti je sleteo u selo u okrugu Bhind u Madja Pradešu u Indiji.

Indijsko vazduhoplovstvo potvrdilo je incident, ističući da su posada i letelica izašli nepovređeni tokom sletanja.

Tačan razlog za prinudno sletanje se još istražuje. Međutim, izvori ukazuju da je tehnički problem možda podstakao odluku da se izvrši sletanje iz predostrožnosti.

Indijske vazduhoplovne snage su objavile na Tviteru: „Helikopter Apač AH-64 IAF-a izvršio je sletanje iz predostrožnosti u blizini Bhinda tokom rutinske operativne obuke. Sva posada i helikopter su bezbedni.

Vazduhoplovstvo je brzo poslalo tim za popravku na lokaciju da se pozabavi svim potrebnim popravkama ili održavanjem. Služba je potvrdila da je problem sa helikopterom "apač" uspešno rešen na licu mesta, omogućavajući mu da se vrati u bazu.

Viralni video koji kruži internetom zabeležio je scenu u kojoj su se brojni seljani okupili oko mesta, pružajući pomoć i iskoristivši priliku da vide helikopter za napad izbliza.

U prethodnom incidentu 2020. godine, helikopter IAF Apač je slično sleteo na polje otprilike sat vremena nakon što je poleteo iz svoje baze u Pathankotu u Pendžabu.

U to vreme, služba je u saopštenju navela da su se tokom leta helikoptera pojavile indikacije kritičnog kvara, što je navelo pilota da izvrši bezbedno sletanje u zapadnom regionu Indore, u Pendžabu.

Najnoviji incident koji uključuje jurišne avione "apači" dogodio se samo nekoliko dana nakon što je IAF privremeno prizemljio oko 50 borbenih aviona Mig-21 nakon pada u okrugu Hanumangarh u Radžastanu.

Tokom značajnog perioda, Mig-21 su služili kao okosnica IAF-a, igrajući vitalnu ulogu u jačanju njenih ukupnih borbenih sposobnosti. Nakon njihovog prvobitnog uvođenja, IAF je nabavio preko 870 lovaca MiG-21 kako bi ojačao svoju vazdušnu moć.

Izveštaji otkrivaju da su tokom poslednjih šest decenija Mig-21 učestvovali u približno 400 nesreća, naglašavajući izazove sa kojima se suočavaju ovi avioni.

Nasuprot tome, uvođenje jurišnih helikoptera  "apač" predstavlja značajan napor indijskog vazduhoplovstva da prihvati modernizaciju i nabavi borbenu opremu dokazanu u borbi.

Indija je takođe odabrala helikopter Apač AH-64E, koji se široko koristi u vojsci Sjedinjenih Država i koji je sve traženiji od strane međunarodnih kupaca. Sedamnaest zemalja širom sveta koristi ovaj helikopter.

Foto: Profimedia

Tekst potpisa

Početna serija Apač AH-64E, namenskog jurišnog helikoptera, zvanično je uključena u indijsko vazduhoplovstvo (IAF) u septembru 2019. Ovaj razvoj događaja usledio je nakon sporazuma o nabavci koji je potpisala vlada pod administracijom premijera Narendre Modija 2015. godine.

Trenutno, indijske vazduhoplovne snage (IAF) upravljaju flotom od 22 helikoptera AH-64E Apač, dodatno jačajući svoje vazdušne sposobnosti.

Indijska vlada je 2020. naručila dodatnih šest helikoptera tipa "apač", demonstrirajući svoje poverenje u platformu i svoju posvećenost daljem unapređenju svoje operativne flote.

Sa svojim radarskim sistemom za kontrolu vatre AN/APG-78 Longbov, renomirani helikopteri "apač" stekli su ogromnu reputaciju za efikasno približavanje ciljevima, izvođenje visokopreciznih napada sa bezbedne udaljenosti i delovanje čak i u neprijateljskom vazdušnom prostoru gde mogu biti prisutne pretnje na zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)