(UŽIVO) RAT U UKRAJINI Bitka za Vremjevsku izbočinu: VSU napreduje kod Makarova, odbijeni kod Urožajnog (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

13. 06. 2023. u 08:03 >> 02:05

U TOKU je 475. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Kijevu, Dnjepropetrovsku i Harkovskoj oblasti.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ Битка за Времјевску избочину: ВСУ напредује код Макарова, одбијени код Урожајног (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Rusko protivoklopno odeljenje u Zaporožju (VIDEO)

Rad protivoklopnog odeljenja (ATGM) iz redova specijalnih snaga 58. armije RF. Dejstvo po ukrajinskom tenu u regionu Zaporožja.

 

Generali Zalužnij i Mili razgovarali o potrebama VSU pred 13. Ramštajn

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD general Mark Mili razgovarali su o prioritetnim potrebama Oružanih snaga Ukrajine uoči sledećeg sastanka u formatu Ramštajn.

Kako se navodi u poruci Zalužnij u Telegramu, on je imao telefonski razgovor sa Mili, tokom kojeg je govorio o situaciji na frontu.

Foto Tanjug/AP

Zalužni je svom američkom kolegi rekao da se na istoku i jugu naše zemlje nastavljaju teške odbrambene i ofanzivne borbe, da „imamo neke uspehe, sprovodimo svoje planove, idemo napred”.

BITKA ZA VREMJEVSKU IZBOČINU

Na Vremjevskooj izbočini nastavljaju se žestoke borbe na liniji Makarovka-Urožajnoje.

NgP Razvedka javlja da su se ruske jedinice, kao rezultat još jednog napada ukrajinskih formacija, povukle u južnu periferiju sela Makarovka. Posle nekoliko dana borbi, naselje je ponovo pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

Najverovatnije, odbrana ruskih jedinica se povukla u šimarke 700 metara južno od Makarovke.

Urožajnoje je pod sigurnom kontrolom ruskih trupa. Prednja ivica ide severoistočnom periferijom sela.

Levadnoje izgleda kontrolišu ukrajinske formacije, dok je Novodarovka u sivoj zoni. Posle razminiranja, ukrajinske formacije su pokušale da napreduju na Prijutnoje, ali su odbačene.

Ravnopolj je pod stabilnom kontrolom ruskih trupa: kako navode u ruskom Ministarstvu odbrane, svi napadi ukrajinskih trupa su odbijeni u toj oblasti.

Putin: T-90M je najbolji

Ukrajina je do sada izgubila 25-30 odsto vojne tehnike koju joj je isporučio Zapad, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ruskim ratnim reporterima. Lepo gore nemački tenkovi "leopard“ i borbena vozila pešadije američke proizvodnje „bredli“, prokomentarisao je on.

-Kao što smo i pretpostavljali, 'bredli' i 'leopard' baš lepo gore. Pritom, verovatno ste videli, kada u tenkovima eksplodiraju borbeni komplet sve leti na sve strane, rekao je Putin.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Pritom je dodao da je u borbama potvrđeno da je ruski T-90M „proriv“ najbolji tenk na svetu.

-Potrebna su nam savremena sredstva za protivtenkovsku borbu, kao i tenkovi. Sada se može reći da je T-90 'proriv' – najbolji tenk na svetu. Čim on stigne na položaj – gotovo. Tamo više nema ko šta da radi. On ima veći domet, precizniji je. I ima bolju zaštitu, rekao je Putin.

 

Komandant Ahmata: Kontraofanziva VSU ne ide po planu

Ukrajinska ofanziva koju je Kijev dugo planirao ne ide po planu, ocenio je za "Solovjov lajv" komandant "Ahmata" i Heroj Ruske Federacije Apti Alaudinov.

-Ofanziva koju je protivnik planirao ne ide po njihovom planu. To je već očevidna činjenica. Mi sada znamo da veliki deo te tehnike i snaga i sredstva koji su bili prikupljeni za ovu kontraofanzivu da su počeli da nestaju, što se kaže, kao kroz sito, rekao je on.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Situaciju oko te ofanzive uporedio bi sa vodom koju je neko skupio i stavio u sito, i sada pokušava da to isto sito sa vodom donese do lonca, slikovito je pojasnio Alaudinov. "Situacija je otprilike takva", zaključuje.

Ipak, on je priznao da ne bi trebalo da dođe do opuštanja vojske, jer "će biti potrebno ozbiljno delovati tokom narednih nekoliko nedelja".

Tampon zona u Ukrajini?

Sanitarna zona u Ukrajini je zona u kojoj neće biti razmešteno vatreno oružje koje može da pogodi teritoriju Rusije, ali je za sada rano govoriti kako će se ona formirati i ko će je kontrolisati, izjavio je za Sputnjik predsedavajući odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

 

Groblje NATO tehnike

Nemački tenkovi „leopard“ i američka pešadijska vozila „bredli“ postali su trofeji ruske vojske nakon neuspelog pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da krenu u ofanzivu u zaporoškom pravcu.

 

Raketiran Lugansk

Ukrajinske snage ispalile su dve rakete na Lugansk, pretpostavlja se da su u pitanju rakete „storm šedou“, izjavio je pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Podoljak Evropljanima: Ovo vam je prolika da se povoljno naoružate

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak smatra da je sukob u Ukrajini „odlična prilika za mnoge evropske zemlje“ da se „povoljno naoružaju“, odnosno da od strateških partnera nabave novo naoružanje, a da zastarelo oružje predaju Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

-Danas su skladišta mnogih zemalja puna savremene vojne tehnike koja je pokrivena prašinom... Zašto vam je sada potrebno toliko oružja? S kim još planirate da ratujete na ovom kontinentu u 21. veku? Zar nije bolje da isporučite što više oružja direktno na bojno polje?, napisao je Podoljak na Tviteru.

 

Putin: Kijev? Videćemo, samo predsednik može da da odgovor

Ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa ratnim dopisnicima, postavio im je retoričko pitanje da li je potrebno da ruski vojnici stignu do Kijeva i rekao da samo on sam može da odgovori na to pitanje.

-Naše trupe su bile u blizini Kijeva. Prvo, tu smo se dogovorili i pokazalo se da je to bio dobar dogovor o tome kako da se trenutna situacija reši mirnim putem, međutim, oni (ukrajinske vlasti – prim. aut.) su to odbacili, rekao je Putin i dodao da pitanja mobilizacije treba rešavati u zavisnosti od toga koje ciljeve Ruska Federacija postavlja.

Foto: Printscreen

-Ali, ipak, za ovo vreme smo stigli tamo gde stojimo, a ovo je praktično cela Novorosija i značajan deo Donjecka sa izlazom na Azovsko i Mariupoljsko more, i skoro sve, sa nekoliko izuzetaka, LNR. Treba li da se vratimo tamo ili ne? Zašto postavljam tako retoričko pitanje? Jasno je da na ovo jednostavno pitanje odgovora nema, mogu samo sam da odgovorim, dodao je predsednik.

Putin: Velika ukrajinska počela 4. juna

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u toku napad ukrajinskih snaga u četiri pravca. Prema njegovim rečima, Ukrajinci trpe katastrofalne strukturne gubitke, dok Rusija ima 10 puta manje gubitke u odnosu na Kijev koja sprovodi kontraofanzivu.

- Reč je o kontraofanzivi velikih razmera u koju su uključene rezerve koje su pripremljene za to. Ona je u toku od 4. juna i traje i dalje. Protivnik nije imao uspeha ni u jednom pravcu. Oni trpe velike gubitke - rekao je Putin, precizirajući da su gubici Ukrajine u ljudstvu tokom kontraofanzive „blizu katastrofalnim“.

Takođe je naglasio da nema potrebe za uvođenjem ratnog stanja u Rusiji.

Putin je naveo da je Kijev tokom kontraofanzive izgubio 160 tenkova i 360 oklopnih vozila.

Kako je precizirao, Kijev je izgubio 25-30 odsto tehnike koja mu je isporučena iz inostranstva.

Takođe je napomenuo da sa ukrajinske strane ratuju poljski plaćenici i da i oni trpe velike gubitke ali da to kriju pred svojim građanima.

Rusija je tokom odbijanja ukrajinske kontraofanzive izgubila 54 tenka, ali se deo njih može popraviti, rekao je Putin.

Predsednik Rusije izjavio je da se ciljevi i zadaci specijalne operacije u Ukrajini menjaju u skladu sa aktuelnom situacijom, ali da oni u celini imaju fundamentalni značaj.

- Rusija postepeno i metodično vrši demilitarizaciju Ukrajine - naveo je on u razgovoru sa ratnim reporterima i dodao da sve ono što se sada dešava u Ukrajini nikada neće radovati Rusiju u kojoj nikada neće biti ničeg neonacističkog.

Putin je naglasio da je Rusija posle raspada SSSR bila opredeljena za najbolje odnose da zemljama bivšeg SSSR i Zapadom.

Zapad je, međutim, sve vreme pokušavao da destabilizuje Rusiju, rekao je Putin na sastanku sa ratnim reporterima.

Ukrajina je zemlja, rekao je on, koju Zapad koristi za destabilizaciju Rusije.

Govoreći o Ukrajini on jer rekao da Rusija nije vršila nikakav uticaj na tu zemlju i iskreno je težila normalnim odnosima.

- Rusija nije imala nikakve veze da događajima u Donbasu 2014. godine - istakao je ruski predsednik i dodao da Rusiji nisu davali nikakve šanse da izgradi normalne odnose sa bratskim ukrajinskim narodom.

- Bivši predsednik Ukrajine Viktor Juščenko postao je lider zemlje kao rezultat državnog prevrata, kao rezultat trećeg kruga - naveo je on.

Rusija je decenijama hranila Ukrajinu i podržavala njenu privredu, istakao je Putin.

Ruska vojska: Zaplenili smo tenkove i borbena vozila

Nemački tenkovi "leopard" i američka borbena vozila "bredli" postali su trofeji ruske vojske nakon neuspelog pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da krenu u ofanzivu u zaporoškom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su mediji ranije javili, za 48 sati ofanzive Oružane snage Ukrajine izgubile su 10 odsto svih isporučenih američkih borbenih vozila "M2 bredli".

Stoltenberg o ulasku Ukrajine u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu televiziji PBS odbio je da navede kada bi Ukrajina mogla da uđe u NATO.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je u intervjuu za Volstrit džurnal postavio pitanje: „Koliko će ukrajinskih života koštati fraza: Ukrajina će biti u NATO posle rata, nakon što postane bezbedna?“.

- Razumem da on insistira na jasnom rasporedu ulaska u NATO. Međutim, smatram da nije moguće navesti tačan datum, kada smo u jeku rata. Mislim da će svi saveznici takođe vrlo jasno da reći da je sada najhitniji zadatak da obezbedimo pobedu Ukrajini kao suverenoj, nezavisnoj državi. Jer ako Ukrajina ne pobedi, onda ne može biti reči ni o kakvom članstvu, jer samo suverena, nezavisna, demokratska Ukrajina može postati članica NATO-a - rekao je generalni sekretar alijanse.

FOTO: AP/Tanjug

Nemački ministar odbrane: Nastavićemo da isporučujemo oružje Kijevu

Nemačka ne može da zameni svaki tenk "leopard" koji bude uništen u Ukrajini, ali će nastaviti na isporučuje oružje Kijevu, saopštio je ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius, komentarišući informacije o uništenju vojne tehnike, nemačke proizvodnje.

- Od jula ćemo povećati isporuke remontovanih tenkova leopard 1A5. Do kraja godine biće ih više od 100 - saopštio je ministar.

Granatirana sela u Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je sela Tetkino i Gluškovo, Kurske oblasti, oštećeno je devet kuća, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na Telegramu.

Zibinski: Avijacija izvela osam napada

Avijacija grupe Zapad izvela je osam napada na ljudstvo, naoružanje i vojnu tehniku ukrajinske 14. posebne mehanizovane brigade i 103. posebne brigade teritorijalne odbrane na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

Prema njegovim rečima, u protivbaterijskoj borbi, posada samohodnog topa „Giacint S“ uništila je samohodnu artiljerijsku jedinicu „Krab“, poljske proizvodnje, a samohodno artiljerijsko oruđe „Msta-S“ pogodilo je posadu minobacača neprijatelja.

Eksplozije u više gradova

Tokom noći u pojedinim regionima, a potom i širom teritorije Ukrajine, objavljena je uzbuna za vazdušni napad. Prema pisanju lokalnih medija, eksplozije su odjeknule u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Krivom Rogu, Ternopolju i Harkovskoj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)