ZAŠTO JE LANCET-3 USPEŠAN PROTIV LEOPARDA 2A6? Ruski dron svakim danom dokazuje svoju vrednost (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

12. 06. 2023. u 19:30

OD početka ukrajinske kontraofanzive, ruska vojska je veoma često koristila dronove Lancet. Konkretno, njihovu najnoviju modifikaciju: Lancet-3 FPV. FPV (pogled iz prvog lica) je bespilotna letelica kojom upravlja operater koji, pored kontrolora, koristi naočare proširene stvarnosti.

ЗАШТО ЈЕ ЛАНЦЕТ-3 УСПЕШАН ПРОТИВ ЛЕОПАРДА 2А6? Руски дрон сваким даном доказује своју вредност (ВИДЕО)

Foto wikipedia@Nickel_nitride


Ovaj tip drona prenosi video signal direktno na naočare operatera, tako da može bolje da vidi putanju leta drona. Takođe, kamera u FPV dronu može da snima video zapise ili fotografije i da ih prenese operateru.

Lancet-3 je vojni FPV dron. Ima ih i civilnih, a najkorišćeniji u ukrajinskom ratu je kineski DJI. Čak se i civilne FPV bespilotne letelice modifikuju u vojne bespilotne letelice kamikaze pričvršćivanjem punjenja da se samodetoniraju pri udaru ili da budu bačene odozgo. Ukrajina i Rusija koriste DJI dronove u ratu.


USPESI LANCETA-1

Pre najnovije verzije, Rusija je često postavljala stariju verziju: Lancet-1. Ovaj dron je odigrao veoma važnu ulogu prošle godine jer je mogao da uništi dosta neprijateljskih kopnenih platformi.


Među njima su: vučene haubice M777 i FH70, kao i američka samohodna haubica M109 paladin, poljska samohodna haubica AHS Krab i francuske samohodne haubice CAESAR.
Početkom 2023. godine, Lancet-1 je u portfelj platformi za uništavanje dodao sovjetski tenk T-84 i britanski Stormer HVM oklopno vozilo za protivvazdušnu odbranu.


LANCET-3


Postoje značajne razlike između prvog i drugog modela Lancet. Na primer, Lancet-3 ima dvostruku konfiguraciju X-krila. Lancet-3 je takođe veće veličine. Međutim, maksimalna brzina leta oba drona je ista: od 80 km/h do 110 km/h.

Lancet-3 leti 10 minuta duže od prethodne verzije, odnosno 40 minuta naspram 30 minuta. Nosivost je takođe promenjena. Ako Lancet-1 može da nosi jedan kilogram korisnog tereta (eksploziva), onda Lancet-3 već nosi 3 kilograma korisnog tereta.

Ovo takođe menja maksimalnu težinu pri poletanju. Lancet-1 poleće sa maksimalnom poletnom težinom od 5 kilograma, dok Lancet-3 poleće sa maksimalnom poletnom težinom od 12-15 kilograma.

Foto ZALA Aero


ZAŠTO JE LANCET-3 USPEŠAN PROTIV LEOPARDA 2A6?

Koncern Kalašnjikov, koji upravlja kompanijom ZALA Aero Grup (ZALA Aero Group), dizajnerom i proizvođačem dronova Lancet, promenio je suštinu bojeve glave u Lancet-3. Razlikuje se ne samo od onog na Lancet-1, već i od iranskih dronova Šahed-136. Zato se Šahedi koriste za udaranje u infrastrukturu, a ne na oklopna vozila.

Rusija koristi Lancet-3 protiv tenkova Leopard 2A6 zbog bojeve glave. Bojeva glava je MTOV ili visokoeksplozivna protivtenkovska [HEAT]. Bojeva glava Lancet-3 drona je dizajnirana da gađa vojne ciljeve visoke vrednosti kao što su tenkovi i da probije oklop tenkova.

Postoje izveštaji da bojeva glava deluje na principu protivtenkovskih vođenih raketa [ATGM]. Lancet-3 eksplodira pre nego što stigne do mete, ispalivši protivoklopni metak na metu. Lancet-3 napad se izvodi visokoeksplozivnom fragmentacionom ili termobaričnom bojevom glavom. Takođe je poznato da kada dron počne da se spušta ka predviđenoj meti, brzina se povećava skoro tri puta, tj. Lancet-3 zabija svoju ATGM bojevu glavu brzinom od 300 km/h u oklop Leoparda 2A6.

Foto printskrin tviter@snekotron

Postoji još jedna činjenica koja je deo poboljšanja i koja igra malu ulogu u uspehu protiv nemačkih tenkova 2A6. Ciljanje drona. Prema nekim izveštajima iz marta ove godine, Lancet-3 već koristi novi i savremeni EO sistem navođenja.


LANCET-3 DOKAZAO VREDNOST

Upotreba Lanceta-3, ili veća efikasnost Lanceta-3 u odnosu na Lancet-1 protiv tenkova Leopard, dokazuje činjenicu koju neki poriču. Oklop Leoparda 2A6 je mnogo jači od prethodnih verzija tenka, kao i oklopa velikog broja sovjetskih modela tenkova.

Već je poznato da će upravo oklop uništenih nemačkih tenkova biti jedno od interesovanja istraživača kada budu odvučeni duboko u rusku pozadinu u istočnoj Ukrajini ili samoj Rusiji. Oklop nemačkih leoparda je napravljen od različitih kompozitnih materijala u odnosu na ruske.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo