LAVROV O POBUNI U RUSIJI: Prijatelji su nas podržali, za ostale me baš briga

Novosti online

26. 06. 2023. u 14:45

RUSKI šef diplomatije Sergej Lavrov smatra da situacija sa pokušajem pobune 24. juna neće stvoriti poteškoće sa partnerima i prijateljima Rusije.

ЛАВРОВ О ПОБУНИ У РУСИЈИ: Пријатељи су нас подржали, за остале ме баш брига

Foto: Profimedia

- Sa partnerima i prijateljima, ne. Za sve ostale - apsolutno me briga, da budem iskren. Odnosi kolektivnog Zapada sa nama su na njegovu inicijativu uništeni. Odnosi ne postoje. Dakle, jedna epizoda više-manje, ne vidim veliku razliku - rekao je Lavrov u intervjuu RT.

Ministar je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta govorio da kada i ako se Zapad opameti i obrati se Moskvi sa nekim predlozima u vezi sa obnavljanjem odnosa u ovom ili onom obliku, tada ćemo videti šta će tražiti i kakva je bila njihova uloga u pokretanju hibridnog rata protiv Ruske Federacije.

- Brojni su bili pozivi predsedniku Putinu, koje su njegove kolege koristile da izraze solidarnost, podršku, uverenje da će situacija biti pod kontrolom, vraćeni su na ustavno polje, kao što se, u stvari, i dogodilo - rekao je on.

Tokom noći 24. juna u Rostovu na Donu snage „Vagnera“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga, nakon izjave Jevgenija Prigožina da je ruska avijacija izvela napade na kampove te vojne grupe. Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti Rusije su te navode demantovali.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejstva „vagnerovaca“ nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je on pregovarao s Prigožinom, koji je prihvatio njegov predlog da obustavi kretanje „Vagnera“ na teritoriji Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu uveče saopštio da će Prigožin otputovati u Belorusiju, a da će krivični postupak protiv njega biti obustavljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)