ANKETA UKAZALA NA VELIKI PROBLEM: Amerikanci pesimisti po pitanju demokratije u SAD

Tanjug

15. 07. 2023. u 09:56

SAMO jedan od desetoro odraslih Amerikanaca bi ocenio visokom ocenom kako funkcioniše demokratija u zemlji ili na koji način predstavlja interese većine Amerikanaca, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja agencije Asošijeted pres i Centra za istraživanje javnosti NORC.

АНКЕТА УКАЗАЛА НА ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ: Американци песимисти по питању демократије у САД

Republikanske pristalice , Foto AP

Većina ispitanika kažu da američki zakoni i politika prilično loše predstavljaju ono što većina Amerikanaca želi, od pitanja ekonomije i trošenja novca do politike o oružju, imigraciji i abortusu.

Istraživanje pokazuje da 53 odsto ljudi misli da Kongres loše održava demokratske vrednosti, a samo njih 16 odsto smatra da to čini dobro, navodi "Glas Amerike".

Kako se navodi, istraživanje pokazuje duboko političko otuđenje u podeljenoj zemlji koja je izašla iz pandemije i ušla u oporavak, uz inflaciju i strah od recesije.

U razgovorima su ispitanici manje bili zabrinuti za mašineriju demokratije kao što su izborni zakoni, a više za sam učinak.

Skoro polovina zemlje, 49 odsto ispitanih, smatra da demokratija ne funkcioniše u Americi, dok desetina smatra da je jako dobra, a 40 odsto da nije loša.

Polovina ispitanih takođe smatra da sve stranke loše podržavaju demokratiju, 47 odsto njih to smatra za demokrate, a 56 odsto za republikance.

Istraživanje pokazuje da 53 odsto Amerikanaca smatra da stavovi, kako je navedeno,"normalnih ljudi" nisu predstavljeni u vladi, dok 35 odsto smatra da uglavnom jesu, a 12 odsto da ih jako predstavljaju.

Oko šest od 10 republikanaca i neopredijeljenih ispitanika misli da vlada ne predstavlja ljude kao što su oni, a to misli četiri od 10 demokrata.

 

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima