NA SICILIJI I JUGU ITALIJE PAKAO OD POŽARA: Nađene i ugljenisane osobe

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 07. 2023. u 23:30

ITALIJA podeljena na dva dela. S jedne strane na severu zemlje su zabeležene oluje koje liče na apokaliptino stanje, dok su s druge strane na jugu nastale neprocenjive štete od požara na Siciliji, posebno oko Palerma.

НА СИЦИЛИЈИ И ЈУГУ ИТАЛИЈЕ ПАКАО ОД ПОЖАРА: Нађене и угљенисане особе

Foto: Printskrin/Jutjub/Sky News

Tako je, danas je na Siciliji izmerena temperatura od 48 stepeni, a prema izveštajima požari bukte dok vetar raznosi vatru. U blizini aerodroma u Palermu nađena su dva ugljenisana tela, neidentifikovana. Ranije je saopteno da je u požaru stradala jedna žena, čija je kuća bila okružena vatrom, a da vatrogasci nisu uspeli da joj priđu.

Evakuisana je bolnica Ćervelo u Palermu koja se nalazi na obroncima grada, vazduh nije podnošljiv za disanje, vatrogasci, civilna zaštita, dobrovoljci nose maske. Kanaderi ne mogu da ugase vatru, jer je vetar nosi i raspaljuju se novi požar. Evakuisani su hoteli na severnom delu Sirakuze i izvestan broj kuća gde je izmerena temperatura 47,6 stepeni.

Kritična situacija je i u Pulji, u poznatom letovalištu u mestu Vieste gde su evakuisana tri hotela, a 2.000 gostiju smešteni su u teretanama i u slobodnim prostorima izvan zone zahvaćene požarima.

Ministar za Civilnu zaštitu Nelo Muzumeći zatražio je od Vlade da se proglasi vanredno stanje, jer je reč o jednom od najtežih dana u pogledu posledica od klimatskih promena u poslednjih deset godina.

Tokom noći je bio zatvoren aerodrom u Palermu jer se vatra raširila u blizini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)