NIGERIJA PODIGLA BORBENU GOTOVOST: Zbog vojnog puča u Nigeru razmatraju se sve moguće opcije

Đ.G.

04. 08. 2023. u 13:07

NIGERIJSKA vojska je stavljena u pripravnost zbog mogućeg raspoređivanja u Nigeru, gde su pobunjenici preuzeli vlast, ali naređenje za početak mobilizacije još nije primljeno, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovanog nigerijskog vojnog oficira.

НИГЕРИЈА ПОДИГЛА БОРБЕНУ ГОТОВОСТ: Због војног пуча у Нигеру разматрају се све могуће опције

Foto: Profimedia

- Mobilizacija još nije počela, ali je naređeno da bude u punoj pripravnosti u slučaju mogućeg raspoređivanja u Nigeru - navodi nigerijska vojska.

Ranije je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) saopštila da će vojna intervencija u Nigeru, gde se dogodio državni udar, biti poslednja od razmatranih opcija, ali je potrebno pripremiti. Delegacija EKOVAS-a napustila je Niger u petak bez sastanka sa vođom državnog udara generalom Abdurahmanom Čianijem.

Zauzvrat, pobunjenici koji su preuzeli vlast u Nigeru izjavili su da će odmah odgovoriti na svaku agresiju EKOVAS-a.

Ranije je vojska Nigera, tokom govora na nacionalnoj televiziji, saopštila da je predsednik Mohamed Bazum smenjen, granice zatvorene i najavljen policijski čas. Pre toga, vojska predsedničke garde blokirala je predsedničku palatu u glavnom gradu Nijameju.

U Bazumovoj kancelariji su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda VS izrazila solidarnost sa njima. Bazum je dobro, oseća se dobro, rekao je za RIA Novosti Musa Faki Mahamat, predsednik Komisije Afričke unije.

Komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čijani, pojavio se na državnoj televiziji u Nigeru 28. jula kao šef „Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine” koji su formirali učesnici puča, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)