"NEĆEMO SARAĐIVATI SA VAGNEROVCIMA": Pobunjenici u Nigeru zauzeli oštar stav oko paravojne organizacije

Novosti onlajn

20. 08. 2023. u 08:00

LIDERI puča u Nigeru "nemaju nameru" da sarađuju sa ruskim odbrambenim izvođačem Vagner grupe PMC, rekao je njihov najviši civilni zvaničnik za Njujork tajms u petak. Raniji izveštaji sugerisali su da su novi vojni lideri zemlje došli do Vagnera usred pretnji invazijom.

НЕЋЕМО САРАЂИВАТИ СА ВАГНЕРОВЦИМА: Побуњеници у Нигеру заузели оштар став око паравојне организације

Foto: Profimedia

Ali Lamin Zein, koga su vođe puča imenovale za premijera ranije ovog meseca, rekao je da "nije video nameru" od strane vladajućih generala da traže pomoć Vagnerove grupe. 

Međutim, Zeine je dodao: „Ne gurajte Nigerijce da idu ka partnerima koje ne želite da vidite ovde.

Prozapadni predsednik Nigera Mohamed Bazum zbačen je i priveden prošlog meseca u puču koji je predvodio general Abdurahaman Čiani. Generalovi ljudi počeli su da uništavaju trgovinske i vojne sporazume sa Francuskom – bivšim kolonijalnim gospodarom Nigera – i, prema Asošiejted presu, sastali su se sa predstavnicima Vagner grupe u susednom Maliju.

Grupa Vagner nije komentarisala da li je do navodnog sastanka došlo, iako je šef PMC-a Jevgenij Prigožin pozitivno ocenio državni udar, nazvavši ga „opravdanom pobunom naroda protiv zapadne eksploatacije“. 

U SAD, državni sekretar Antoni Blinken izjavio je ranije ovog meseca da, iako državni udar „nisu orkestrirali Rusija ili Vagner“, Vašington veruje da će ruski izvođač „iskoristiti“ nemire da proširi svoj uticaj u Africi. 

Vagnerove trupe su, kako se izveštava, poslednjih godina delovale u Maliju, Burkini Faso, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici. 

Niger se trenutno suočava sa mogućnošću vojne intervencije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS), regionalnog bloka predvođen Nigerijom. Iako su pregovori između Zeinea i delegacije EKOVAS-a vođeni u Nijameju u subotu, blok se složio u petak da izvrši invaziju na Niger na neotkriveni „dan D“ ako se Bazumova vlada ne može diplomatskim putem obnoviti.

Francuska je podržala napore EKOVAS-a da prisili vođe puča sa vlasti, iako Pariz nije razjasnio da li podržava diplomatsko ili vojno rešenje. Mali i Burkina Faso, oba pod kontrolom vojnih vlada koje su prošle godine proterale francuske trupe, obećali su da će priteći u pomoć Nigeru u slučaju invazije.

Iako je Bazum pozvao na američku intervenciju, Vašington je prestao da podržava vojnu akciju. Niti je bilo koji američki zvaničnik nazvao prenos vlasti u Nijameju „pučem“, jer bi to primoralo SAD da raskinu vojne sporazume koje su sklopile sa Bazumovom vladom. 

Zeine je pohvalio stav Vašingtona kao „izuzetno razuman“, ali je rekao da će „doći trenutak da se preispita“ vojni pakt Nigera sa SAD, preno je RT.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)