TALIBANI DEMANTOVALI IZVEŠTAJ UN: Egzekucije bivšvih predstavnika vlade daleko od istine po navodima lidera Avganistana

Đ. G.

22. 08. 2023. u 17:22

IZVEŠTAJ Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA), koji se odnosi na politički progon i vansudska pogubljenja bivših predstavnika vlade, daleko je od istine, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

ТАЛИБАНИ ДЕМАНТОВАЛИ ИЗВЕШТАЈ УН: Егзекуције бившвих представника владе далеко од истине по наводима лидера Авганистана

Foto AP

Misija pomoći Ujedinjenih nacija u Avganistanu saopštila je u utorak da je dokumentovala više od 200 vansudskih pogubljenja bivših zvaničnika i bezbednosnih snaga otkako su talibani došli na vlast, i dokumentovala više od 800 slučajeva kršenja ljudskih prava protiv političkih protivnika talibanske moći.

- Nedavni izveštaj predstavnika UN u Avganistanu, u kojem su oni tvrdili da je više od 800 ljudi iz prethodne administracije ubijeno i mučeno od strane snaga Islamskog Emirata, netačan je i daleko od istine - rekao je portparol talibana.

Prema njegovim rečima, striktno se poštuju uslovi političke amnestije za protivnike nove vlasti, a nekoliko slučajeva represalija iz ličnih ili drugih razloga koji su se desili detaljno se istražuju.

- Nažalost, neke organizacije unutar UN, umesto da razumeju realnost Avganistana i vide pozitivne promene, uvek traže negativne aspekte i šire propagandu koja podriva njihov kredibilitet - rekao je portparol talibana.

Početkom avgusta 2021., talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u Kabul 15. avgusta , a sledećeg dana su proglasili da je rat završen.

Poslednje dve nedelje avgusta, sa aerodroma u Kabulu, koji je bio pod zaštitom američke vojske, došlo je do masovne evakuacije zapadnih građana i Avganistanaca koji su sa njima sarađivali.

U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20 godina vojnog prisustva SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, koju je predvodio Mohamed Hasan Akhund , koji je bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova tokom prve vladavine Talibana i koji je pod sankcijama UN od 2001. godine, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo