TROPSKA OLUJA POGODILA AMERIKU: Vanredno stanje proglašeno u čak 46 okruga (VIDEO)

Tanjug

29. 08. 2023. u 08:32

TROPSKA oluja Idalija pogodila je danas zapad Kube i očekuje se da ojača u veliki uragan dok se kreće ka obali američke savezne države Floride, gde su vlasti naložile milionima stanovnika da se pripreme za evakuciju.

ТРОПСКА ОЛУЈА ПОГОДИЛА АМЕРИКУ: Ванредно стање проглашено у чак 46 округа (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Dok stanovnici Floride iz predostrožnosti postavljaju vreće sa peskom i evakuišu se iz domova u nižim oblastima duž obale Meksičkog zaliva, Idalija je zahvatila Kubu donoseći obilnu kišu, posebno na krajnjem zapadu ostrva, a vlasti u oblasti Pinar del Rio objavile su stanje pripravnosti, dok se stanovništvo evakuiše zbog mogućih poplava.

Na Kubi je u nedelju palo čak 10 centimetara kiše, saopštile su meteorološke službe, a očekuje se da će Idalija Floridi već danas doneti uraganske vetrove i da će stići do obale do srede, prenosi AP.

Guverner Floride Ron Desantis proglasio je vanredno stanje u 46 okruga, širokom pojasu koji se proteže preko severnih delova države, od obale Meksičkog zaliva do obale Atlantika.

Država je mobilisala 1.100 pripadnika Nacionalne garde koji imaju na raspolaganju 2.400 plovila i 12 letelica za akcije spasavanja. Međunarodni aerodromi Tampa i St. Pete-Klirvoter saopštili su da će danas biti zatvoreni, a rad prigradske železnice u Orlandu je obustavljen.

Vanredno stanje je odobreno i na federalnom nivou, što će omogućiti federalnu pomoć Floridi.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u ponedeljak sa Desantisom i odobrio proglašenje vanrednog stanja za Floridu, saopštila je Bela kuća.

BONUS VIDEO: STRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI: Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije