TAOCI IZLAZE, NE STAJE RAKETIRANJE: Tel Aviv nastavlja da zahteva evakuaciju civila na jug enklave

Dragan Vujičić

22. 10. 2023. u 08:00

BROJ poginulih u Gazi porastao je na 4.385, dok je 13.651 osoba povređena, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

ТАОЦИ ИЗЛАЗЕ, НЕ СТАЈЕ РАКЕТИРАЊЕ: Тел Авив наставља да захтева евакуацију цивила на југ енклаве

Foto: AP

Među poginulima je 1.756 dece i 976 žena, preneo je šokantne brojeve Rojters.

Ratna Bliskom istoku se nastavlja mada se ceo svet nada da će razum prevladati. Vojska Izraela saopštila je da je i tokom noći na subotu izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu. Takođe, tvrdili su da su u Pojasu Gaze likvidirali jednog od komandanata Hamasove jedinice za "razvoj strateškog naoružanja" Mahmuda Sabiha.

Sa "još uvek zamrznutog fronta na libanskoj granici" dolazi vest da je pogođena izraelska kasarna "Branit" i da je bilo najmanje sedam žrtava - prema izraelskim medijima. Tri izraelska vojnika su poginula, dok su četiri ranjena u napadu Hezbolaha.

I sve ovo se dogodilo nakon što su iz zarobljeništva Hamasa, a posredstvom katarske diplomatije oslobođene dve žene taoci. Hamas je oslobodio Džudit Renan i njenu ćerku Natali (18), stanovnice Evanstona u Ilinoisu koje su došle u Izrael da proslave 85. rođendan rođaka i jevrejske praznike, kaže njihov rabin.

Porodica Renan je slavila Simhat Toru u Nahal Ozu, kibucu u Izraelu oko milju od granice sa Gazom kada je počeo napad Hamasa.

Akcija bi bila rizična

Na zapadu naravno nisu do kraja ubeđeni u rezultate potencijalne vojne akcije Izraela u Pojasu Gaze. Vojni analitičar Skaj njuza Šon Bel rekao je se kopnena invazija na Gazu smatra "veoma visokim rizikom" za Izrael.

Bel, koji je služio u britanskom kraljevskom vazduhoplovstvu do 2012. kao vicemaršal vazduhoplovstva, naglasio je da slanje trupa u naseljena područja u Gazi predstavlja "strategiju visokog rizika" za Izrael.
Rekao je "Urbane borbe su veoma, veoma opasne - svaki ćošak, svaka vrata, svaki prozor mogu sakriti potencijalnu pretnju", sugerišući da će IOF biti veoma izložena.

Jučerašnji dan obeležila je i vest da je 20 kamiona humanitarne pomoći, preko graničnog prelaza Rafa u Egiptu stiglo u Pojas Gaze kao humanitarna pomoć.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits objavio je saopštenje o isporuci pomoći Gazi u kojoj je rekao da je humanitarna situacija dostigla katastrofalne nivoe.

Odvija se i nova drama oko bolnice Al Kuds u Gazi, koja se nalazi u blizini zida razgraničenja sa Izraelom. Direktor bolnice Bašar Murad potvrđuje da je Izrael pretio bombardovanjem a da je prema kanalu Al Madžedin, medicinsko osoblje bolnice odbilo da se evakuiše nakon što je palestinski Crveni polumesec objavio "hitno obaveštenje" da je primio pretnje od Izraela da će bombardovati bolnicu.

 - Ovaj objekat je utočište za preko 400 pacijenata i oko 12.000 raseljenih civila, zajedno sa posvećenim medicinskim osobljem, i sada se suočava sa neizvesnom sudbinom - upozorio je doktor Bašar Murad.

Tokom jučerašnjeg dana u glavnom gradu Egipta se održavala međunarodna konferencija posvećena eskalaciji rata između Izraela i palestinske grupa Hamas u Pojasu Gaze. Veliki sastanak, kako piše zapadna štampa, trebalo bi napravi uvod za debatu o događajima na Bliskom istoku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 24. oktobra. Ruski diplomata Dimitrij Poljanski na mreži "Iks" je podsetio da će sledeće nedelje biti održana specijalna sednica Generalne skupštine UN o Palestini. Pet država zatražilo je specijalnu sednicu GS UN o Palestini nakon veta SAD na rezoluciju o Bliskom istoku, kazao je Poljanski, naglašavajući da je Savet bezbednosti UN 18. oktobra odbacio brazilski nacrt rezolucije o Bliskom istoku, na koji je američka strana stavila veto.

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje, svi koji nisu podržali nacrt humanitarne rezolucije o trenutnom prekidu vatre moraju biti svesni da snose odgovornost za ono što se dešava u Gazi.
Bašar Murad, direktor bolnice Al Kuds: Medicinsko osoblje odbija da napusti pacijente

Dok rat na Bliskom istoku traje a mir se još ne nazire, odlično obavešteni Blumberg kaže da Sjedinjene Države vrše pritisak na izraelsku vlast da ne izvrši invaziju na Gazu u nastojanju da izvuče taoce iz zemlje.

Navodno, prema ljudima koji su upoznati sa ovim pitanjem, Netanijahu se pritiska da pruži priliku tajnim pregovorima koji se trenutno vrše preko Katara kako bi se osiguralo oslobađanje i Izraelaca i stranih državljana koje je zarobio Hamas.

Sjedinjene Države i saveznici navodno su poslali niz visokih zvaničnika u Tel Aviv sa misijom da podstaknu krajnje desničarski kabinet premijera Benjamina Netanijahua da dozvoli humanitarnu pomoć u Gazi i "smanji civilne žrtve" u slučaju kopnene invazije.
Posredno odgovarajući na ove zahteve portparol Izraelskih odbrambenih snaga izjavio je juče da su civilne žrtve neizbežne u urbanom ratovanju, iako vojska to pokušava da izbegne.

Prema rečima potpukovnika IDF Petera Lernera iako je svaki oduzeti ljudski život tragedija, uloga Izraelske vojske je da osigura da Hamas nikada više ne ugrozi Izrael.

Američka štampa se tokom vikenda bavila i "istraživanjem budućnosti Gaze" objašnjavajući da postoji američka i izraelska "šema".

 - Američki i izraelski zvaničnici razmatrali su mogućnost privremene vlade uz "podršku UN" - navodi Blumberg.

Vlasti SAD i Izraela, u svojim razmatranjima o budućnosti pojasa Gaze (nakon "neutralisanja" palestinskog Hamasovog otpora) pokrenule su razgovore o različitim opcijama. Ovo uključuje potencijalno uspostavljanje "privremene vlade uz podršku UN" i u saradnji sa arapskim zemljama, izvestio je Blumberg pozivajući se na "ljude koji su upoznati sa razmatranjima vlade SAD".

Razgovori su u početnim fazama i oslanjaju se na predstojeći razvoj događaja, posebno na potencijalni ishod izraelske kopnene ofanzive, kaže se u izveštaju.

Izvori su istakli da održivost takvog scenarija u velikoj meri zavisi od obezbeđivanja podrške arapskih nacija širom regiona, što je perspektiva koja je daleko od garantovane. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama