DOKTORE DOĐITE, POTREBNI STE NARODU: Kako bi rešila problem manjka lekara, Venecija nudi odlične uslove za medicinare

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

24. 10. 2023. u 07:15

VENECIJA u očajanju traži lekare, ponajviše opšte prakse.

ДОКТОРЕ ДОЂИТЕ, ПОТРЕБНИ СТЕ НАРОДУ: Како би решила проблем мањка лекара, Венеција нуди одличне услове за медицинаре

Foto G. Čvorović

- Doktore, čeka te najlepši grad na svetu - svetli crtež i natpis na zvoniku crkve Svetog

Marka, a okolo iscrtan kanali, mostovi, palate, lepote Venecije.

U istorijskom delu grada radi samo 44 lekara opšte prakse koji, osim u ambulanti, treba da obavljaju i kućne posete, a reč je o ljudima kokje ne deli mnogo do penzije. Zato Venecija osim odličnih uslova kao što su stan i dobra plata nudi i mogućnost lekarima da ovde otvore svoje ambulante. Od početka jula takvoj kampanji odazvalo se 11 lekara, među njima i bračni parovi, lekari iz Irana, Venecuele i Argentine.

Da italijanski lekari ne bi odlazili masovno u inostranstvo gde su plate veće, a ode njih 1.000 godišnje, Venecija je odlučial da ne čeka državu da reaguje, već se snalazi sama. Nudi smeštaj i uslove bolje nego ikada, jer je to grad starih osoba. Ista priča je i ona sa lekarima specijalistima, kojih u celom gradu ima samo 44.

Zdravstvena služba u kampanji se obratila čitavom svetu preko društvenih mreža, lokalnih i nacionalnih medija. Jer, Italiji u ovom trenutku nedostaju ne samo lekari ošte prakse već i specijalisti, oko 30.000 doktora, ukupno oko 130.000 u javnom i privatnom sektoru. Fali i 70.000 medicinskih sestara, ukupno 250.000 zdravstvenog osoblja. U najtežem položaju je hitna pomoć gde nedostaje oko 4.200 zdravstvenih radnika, a od jula 2022. napustilo je posao 600 medicinara. Da bi se popunila sveukupna praznina, na nacionalnom nivou potrebno je 30.5 milijardi evra.

Degradacija zdravstvenog sistema u Italiji počela je još 2015. kada se nije obratila pažnja na kvalitativne, kvantitativne, strukturalne, tehnološke standarde u bolnicama a već se videlo da su evropski parametri išli ka rešavanju upravo takvih gorućih problema. I sve je proizvelo jednu ekstremnu slabost u mogućnostu napredovanja a pandemija je još dodala težinu u svemu tome. Na 1.000 stanovnika ima 3.9 lekara, problem sa medicinskim sestrama je još akutniji - samo 5.7 na 1.000 stanovnika, naspram 9.7 u zemljama EU. A italijanski lekari zarađuju šest odsto manje od evropskih, a sestre 40 posto manje od evropskih kolega.

Lekari apeluju na Vladu da iznađe sredstva za smanjivanje čekanja u redu jer bolesti ne čekaju, izlečive bolesti postaju hronične i neizlečive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!