NEBENZJA: Rusija od UN zatražila hitno ukidanje američke blokade Kube

Đ.G.

01. 11. 2023. u 22:56

RUSIJA zahteva hitno i bezuslovno ukidanje američke ekonomske, trgovinske i finansijske blokade Kube, rekao je na sastanku Generalne skupštine UN Vasilij Nebenzja, ruski stalni predstavnik pri toj organizaciji.

НЕБЕНЗЈА: Русија од УН затражила хитно укидање америчке блокаде Кубе

Foto: AP Photo/Richard Drew

Generalna skupština ovih dana razmatra godišnji nacrt rezolucije protiv američke ekonomske, trgovinske i finansijske blokade Kube.

- Nadamo se da će američka administracija i Kongres konačno poslušati jasan poziv svih i krenuti da ukinu antikubanski embargo i skinu Kubu sa liste državnih sponzora terorizma, bez preduslova ili kršenja njenog nacionalnog suvereniteta - rekao je Nebenzija. 

Prema njegovim rečima, da bi potvrdila svoj stav, Ruska Federacija će ponovo bezuslovno podržati nacrt rezolucije.

- Zajedno sa ogromnom većinom članova svetske zajednice zahtevamo trenutno i bezuslovno ukidanje američke ekonomske, trgovinske i finansijske blokade Kube. Delimo odredbe nacrta rezolucije Generalne skupštine koju je podnela Havana - rekao je stalni predstavnik.

Kako je istakao Nebenzja, Moskva izražava snažan protest zbog grubog kršenja od strane Sjedinjenih Država osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

- Akcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da uvedu jednostrane nezakonite sankcije zaobilazeći Savet bezbednosti UN otvoreno su neokolonijalne prirode i zasnovane su na sistematskim pokušajima progona i suzbijanja neželjenih režima širom sveta - istakao je stalni predstavnik.

Prema navodima Nebenzje, antikubanski embargo je tipičan primer spoljnopolitičkog pritiska Vašingtona u duhu „oživljene“ američke „Monroove doktrine“, očiglednog mešanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, demonstrirajući nepoštovanje humanitarnih vrednosti i ljudska prava, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)