RAT U IZRAELU: Gvozdena kupola nije uspela da lansira jednu od svojih raketa; Sirene u centralnom delu Izraela

Novosti onlajn

05. 11. 2023. u 07:11 >> 00:59

RAT Izrael i Palestine ušao je u 30. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Гвоздена купола није успела да лансира једну од својих ракета; Сирене у централном делу Израела

Foto: Tanjug/AP

Tagesšau: Izraelska vojska privela grupu nemačkih novinara


 Izraelska vojska uhapsila je filmsku ekipu nemačkog televizijskog kanala ARD na Zapadnoj obali i pretila novinarima, prenosi nemački list Tagesšau, deo medijske grupe ARD.

- Izraelski vojnici su pritvorili tim ARD-a i pretili mu na Zapadnoj obali nakon njihovog povratka sa istraživanja nasilja radikalnih jevrejskih naseljenika nad Palestincima. Studio ARD u Tel Avivu ovo smatra jasnim napadom na slobodu medija - piše Tagesšau.

Incident se dogodio južno od grada Hebrona. Prema dopisniku ARD-a Jan-Kristofu Kicleru, koji je bio deo filmske ekipe, izraelski vojnici koji su ih priveli najverovatnije su bili rezervisti koje su regrutovali lokalni doseljenici. 

- Vojnici su nam pretili oružjem i pitali da li smo Jevreji. Naš kolega je nazvan izdajnikom. Novinarima koji žele da prate događaje koji se dešavaju na Zapadnoj obali u senci rata u Pojasu Gaze to očigledno nije dozvoljeno, sve u ime izraelske vojske - dodao je Kicler.

Situacija se normalizovala samo sat vremena kasnije, po dolasku dodatnih izraelskih vojnih i policijskih snaga. 

Studio ARD u Tel Avivu saopštio je da će angažovati advokata koji će pravne posledice incidenta.

 

 

Teheran: Vašington će skupo platiti ako ne implementira prekid vatre u Gazi


Iran je poručio da će SAD "skupo platiti" ukoliko Vašington ne implementira prekid vatre u Gazi, rekao je večeras ministar odbrane Irana Mohamed-Reza Aštiani, prenela je poluzvanična agencija Tasnim.

- Naš savet Amerikancima je da odmah prekinu rat u Gazi i implementiraju prekid vatre, inače će skupo platiti - poručio je Aštiani.

Nakon smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, Izrael je snažno odgovorio napadima na Pojas Gaze, kako bi porazio Hamas.

Iran smatra da su SAD "vojno uključene" u konflikt.

Amerika se na glasanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izjasnila da je protiv humanitarnog primirja.

 

 

Sirene u centralnom delu Izraela

U centralnom delu Izraela čuju se sirene za vazdušnu opasnost, jer su ka toj oblasti ispaljene rakete iz Pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska.

„Milioni Izraelaca beže u skloništa“, objavila je izraelska vojska na platformi X (Tviter), uz mapu sa lokacijama na kojima se oglasilo upozorenje.

Gvozdena kupola nije uspela da lansira jednu od svojih raketa

Na snimku se vidi kako raketa skreće sa kursa i pada u Rišon Lezion, grad koji se nalazi osam kilometara južno od Tel Aviva.

Jači napadi na Gazu

Izraelske snage intenzivirale su vazdušne udare na grad Gazu.

UN ne može da stupi u kontakt sa svojm članovima u Pojasu Gaze

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku objavila je da ne može da stupi u kontakt sa većinom članova svog osoblja u Pojasu Gaze zbog prekida komunikacionih i internet veza.

Sirene u blizin granice sa Libanom

U izraelskom gradu Kirjat Šmona, u blizini granice sa Libanom, ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Ranije danas, Hezbolah je ispalio salvu raketa iz Libana na taj grad.

Kirjat Šmona je evakuisan, zajedno sa desetak drugih naselja duž granice sa Libanom zbog raketnih napada na sever Izraela.

Blinken nenajavljeno stigao u Irak

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u nenajavljenu posetu Iraku.

Posle sastanka sa iračkim premijerom Mohamedom el Sudanijem, Blinken je rekao da Vašington ne želi sukob sa Teheranom, ali da će učiniti sve da zaštiti američko osoblje u regionu od radikalnih snaga za koje veruje da ih Iran podržava.

Blinken i irački premijer su razgovarali o sukobu Izraela i Hamasa i humanitarnoj situacijiu Gazi. On je naveo da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi humanitarna pauza u borbama u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje više pomoći u tu oblast i izvlačenje talaca.

Oni su se saglasili da je neophodno „obezbediti da Palestinci ne budu prisilno raseljeni van Gaze“, saopštio je Stejt department.

Oglasio se načelnik generalštaba izraelske vojske

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da je vojska „u svakom trenutku spremna da krene u ofanzivu na severu“ zemlje, gde rastu tenzije na granici sa Libanom.

„Postavili smo cilj uspostavljanja značajno bolje bezbednosne situacije na granicama, ne samo u Pojasu Gaze“, rekao je Halevi koji je obišao diviziju na severu Izraela.

Bolnice ponovo na udaru

Hamas je saopštio da je izraelska vojska, ubrzo nakon prekida telekomunikacionih veza, počela intenzivno da bombarduje oblasti oko nekoliko bolnica u severnom delu Pojasa Gaze.

Kako se navodi, udari traju duže od jednog sata.

Hamanei se sastao sa Hanijeom

Iranski vrhovni verski vođa Ali Hamenei sastao se sa šefom Hamasa Ismailom Hanijeom u Teheranu sa kojim je razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze, javila je iranska novinska agencija Fars.

Hamenei je, kako se navodi, pohvalio istrajnost nepokolebljivih stanovnika Gaze i ukazao na neophodnost ozbiljne akcije muslimanskih zemalja i međunarodnih organizacija.

Sirene na severu Izraela

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u gradovima na severu Izraela zbog raketnih udara sa teritorije Libana.

Pacijenti oboleli od raka idu u Tursku na lečenje

Turska i Egipat dogovorili su se da oko 1.000 pacijenata obolelih od raka i drugih povređenih civila kojima je potrebna hitna zdravstvena nega u Gazi bude poslato u Tursku na lečenje, izjavio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča, dodajući da je u toku rad na planiranju tog poteza.

Prekinute internet i komunikacione veze u Pojasu Gaze

Palestinska telekomunikaciona kompanija „Paltel“ saopštila je da su u Pojasu Gaze ponovo u potpunosti prekinute komunikacione veze i internet pošto je Izrael isključio servere.

To je treći prekid od izbijanja sukoba, 7. oktobra.

Abas poručio Blinkenu: Palestinska samouprava će preuzeti odgovornost za Pojas Gaze u sklopu sveobuhvatnog rešenja

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je tokom sastanka u Ramali sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je Palestinska samouprava spremna da preuzme punu odgovornost za Pojas Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje će uključivati Zapadnu obalu, Istočni Jerusalim i Gazu nakon završetka rata Izraela protiv grupe Hamas.

Abas je naglasio da se bezbednost i mir mogu postići samo ukidanjem izraelske vojne vladavine nad teritorijama "države Palestine" i priznavanjem Istočnog Jerusalima kao njegovog glavnog grada, preneo je "Tajms of Izrael".

Abas je ponovio da je Palestinska oslobodilačka organizacija, jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda i njen jedini donosilac odluka, čime se dezavuiše rivalska partija Hamas, grupa koja kontroliše Pojas Gaze od izbacivanja PA u krvavom državnom udaru 2007. godine, naveo je izraelski portal.

Protesti ispred američke baze u Turskoj

U Turskoj, demonstranti su pokušali da uđu u vazdušnu bazu Indžirlik, koju koristi američko vazduhoplovstvo.

Tako su demonstranti pokušali da izraze nezadovoljstvo zbog onoga što se dešavalo u Pojasu Gaze. Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove protiv demonstranata.

Broj poginulih u Pojasu Gaze se približava brojki od 10.000

Broj poginulih Palestinaca u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze porastao je na 9.770 mrtvih, uključujući 4.800 dece i 24.808 povređenih, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Abas rekao Blinkenu da je neophodan "hitan prekid vatre" u Gazi

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u Ramali da mora doći do "hitne obustave vatre" i dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, preneo je njegov portparol Nabil Abu Rudeineh za Rojters.

Abas je, prema navodima palestinske novinske agencije takođe rekao Blinkenu da "nema reči da opiše genocid i razaranje" koje trpi palestinski narod u Gazi kao posledica, kako kaže, izraelske ratne mašinerije koja ne poštuje principe međunarodnog prava.

SAD su se ranije protivile prekidu vatre tvrdeći da će to omogućiti Hamasu vreme da se pregrupiše.

Blinken je danas došao u nenajavljenu posetu Ramali gde je održao sastanak sa Abasom nakon kojeg nisu davali izjave za medije.

UN: Gotovo 4.000 dece poginulo je u Pojasu Gaze

Gotovo 4.000 dece poginulo je u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, saopštile su Ujedinjene nacije (UN), upozoravajući da je situacija katastrofalna za decu u tom području.

Više od 40 odsto poginulih u Gazi, posle gotovo četiri sedmice rata, bila su deca, navele su UN, ističući da je 3.900 dece poginulo, dok se 1.250 dece, za koju se pretpostavlja da su zatrpana ispod zgrada srušenih u bombardovanju, vodi kao nestalo. 

"Žene, deca i novorođenčad u Gazi nesrazmerno podnose teret mesec dana borbi na maloj teritoriji", navode agencije UN za podršku deci, ženama, zdravstvenim službama i palestinskim izbeglicama u zajedničkom saopštenju.     

Ministarstvo: Ubijeno je 9.770 Palestinaca u Gazi

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od početka sukoba, 7. oktobra stradalo 9.770 Palestinaca.

Prema tvrdnjama Ministarstva, u izraelskim napadima, od ukupog broja, ubijeno je 4.800 dece u Pojasu Gaze.

Crveni polumesec: Snažni napadi kod bolnice Al Kuds, ima stradalih i povređenih

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je više ljudi poginulo i povređeno u jakim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim napadima u blizini bolnice Al-Kuds u Gazi.     

U saopštenju se kaže da je na meti napada bila zgrada koja se nalazi oko 50 metara od bolnice Al Kuds i sedišta te organizacije, kao i da je potpuno uništena, objavio je Si-En-En.

Crveni polumesec je saopštio da njegovi spasilački timovi ne mogu da pruže pomoć povređenima zbog jakog granatiranja.

Bolnica Al Kuds se nalazi u blizini grada Gaze.

Rojters: Evakuacija povređenih i stranaca preko Rafe obustavljena

Evakuacija povređenih stanovnika Gaze i stranih državljana preko graničnog prelaza Rafa obustavljena je od subote, rekli su Rojtersu dva egipatska bezbednosna i jedan medicinski izvor.

Neimenovani izvori su za britansku agenciju objasnili da je razlog obustave evakucije izraelski napad ambulatnog vozila.

Ministarstvo u Gazi: Ubijen 21 Palestinac u porodičnoj kući

Dvadeset i jedan Palestinac u porodičnoj kući ubijen je tokom noći u izraelskim napadima na Gazu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa.

Netanjahu suspendovao ministra zbog govora o nuklearnom napadu na Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suspendovao ministra baštine Amihaija Elijahua zbog toga što je govorio o mogućnosti nuklearnog napada na Gazu, saopštila je premijerova kancelarija.

Elijahu je ranije danas izneo ideju o nuklearnom napadu na Gazu, koju je kasnije odbacio kao "metaforičku" primedbu.

Upitan u intervjuu za Radio Kol Berama da li atomsku bombu treba baciti na Gazu, Elijahu je rekao da je to jedna od mogućnosti.       

Elijahu je tokom intervjua, takođe, izneo svoj prigovor na dozvoljavanje bilo kakve humanitarne pomoći za Gazu, rekavši da u enklavi ne postoje civili koji nisu umešani u sukob.     

WAFA: Najmanje 51 osoba stradala u napadu na kamp Al Magazi

Najmanje 51 osoba je poginula, a desetine su povređene u sinoćnjem napadu izraelskih borbenih aviona na izbeglički kamp Al Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze, javlja palestinska agencija WAFA.

Agencija tvrdi da je među žrtvama najviše žena i dece, navodeći da su izraelski avioni pokrenuli intenzivne napade na naselja u zapadnom i severnom delu enklave.

Ministarstvo: Više od 30 poginulih u napadu na izbeglički kamp

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je više od 30 poginulih u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al Magazi.

UN: Gotovo 1,5 miliona stanovnika Gaze raseljeno, objekti su pretrpani

Gotovo 1,5 miliona ljudi u Pojasu Gaze je interno raseljeno, a od njih se više od 710.000 nalazi u objektima koje vodi Agencija UN za palestinske izbeglice, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova. 

Kancelarija UN ističe da pretrpanost skloništa izaziva "ozbiljne rizike po zdravlje i zaštitu", a  ostavlja posledice i po mentalno zdravlje, prenosi Bi-Bi-Si. 

Hamas: Bombardovane izraelske trupe koje su ulazile u Dženin

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp.

Brigade Al-Kasam tvrde da u najnovijem sukobu u Dženinu pripadnici tih brigada koriste bombe protiv izraelskih trupa i oklopnih buldožera. 

IDF saopštio da će danas ponovo otvoriti koridor za evakuaciju sa severa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će danas ponovo otvoriti koridor za evakuaciju civila iz severne Gaze na jug enklave, uprkos napadu u subotu. Portparol IDF-a Avičaj Adri rekao je da će Izrael danas ponovo otvoriti taj koridor, uprkos tome što su izraelske snage bile napadnute dok su pokušavale da otvore put u subotu, objavio je "Tajms ov Izrael". Adri je napisao na platformi X da poziva civile da se radi bezbednosti evakuišu na jug izvan Vadi Gaze.

Adri je naveo da su pripadnici Hamasa ispalili protivtenkovske granate na izraelske vojnike kada su pokušali da otvore put u subotu jer su, kako je naveo, želeli da civili ostannu kao živi štit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)