"ZAPADNA CIVILIZACIJA JE PROPALA": Predsednik turskog parlamenta izneo kritike zbog situacije na Bliskom istoku

Đ. G.

13. 11. 2023. u 19:13

PREDSEDNIK Velike narodne skupštine (parlamenta) Turske Numan Kurtulmuš je, komentarišući stav Zapada o situaciji u Gazi, rekao da je zapadna civilizacija propala i da vuče čovečanstvo ka kolapsu.

ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЈА ЈЕ ПРОПАЛА: Председник турског парламента изнео критике због ситуације на Блиском истоку

Foto Tanjug/AP

- Ovaj mentalitet, koji u našim očima veličamo kao modernu zapadnu civilizaciju, ali koji je dugo vladao svetom sa svim svojim vrednostima, institucijama i organizacijama, sada je urušen, ali svojim urušavanjem vuče čovečanstvo ka velikom krahu - rekao je Kurtlumuš.

Kurtulmuš je izrazio nadu da će „doći nova era – period buđenja“.

- Jer u ovom periodu svetu je potrebna nova reč i nova perspektiva, kada se razgovara i o katastrofama koje je izazvao čovek i o načinima rešavanja ovih katastrofa - rekao je političar.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile mete, a takođe su uzeli više od 200 talaca. U Izraelu je, prema poslednjim vladinim podacima, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, u ovaj broj su uračunati civili, vojnici, strani državljani i radnici, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)