NOVI RUSKI ADUT: Na avio-izložbi Dubaji er Šou prikazana raketa H-69 (VIDEO)

Novosti online

14. 11. 2023. u 18:09

NA vazduhoplovnoj manifestaciji Dubai Air Show 23 ruska državna kompanija “Rosonoboeksport” prikazala je svetskoj javnosti krstareću raketu H-69, koja je premijerno prikazana u Rusiji na manifestaciji “Armada 2022”, a sada njen izvozni derivat prikazan je u UAE.

НОВИ РУСКИ АДУТ: На авио-изложби Дубаји ер Шоу приказана ракета Х-69 (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube rosoboronexport.ru

Javnost je novu rusku krstareću raketu koja se lansira iz aviona mogla da vidi prvi put u avgustu 2022. na vojnoj izložbi “Armada 2022”.

H-69 je razvijen u Državnom konstruktorskom birou za mašinogradnju (GosMKB) „Raduga“ po imenu A. Ia. Berezniak (deo KTRV) – u preduzeću specijalizovanom za stvaranje visokopreciznog raketnog oružja.

Zapravo radi se o modifikaciji rakete H-59MK2 koja se može lansirati sa aviona familije Suhoj: Su-30MK, Su-34 FN, Su-35S i Su-57, kao i lovaca familije MiG-31 i MiG-29SM i K.

Foto printskrin rg.ru

Samo H-69 ima pravougaoni presek, i ima mogućnost prikrivnog leta i teže je uočljiva. Raketa H-69 opremljena je kombinovanim navigacionim i automatskim sistemom upravljanja na bazi inercijalnog sistema, koji je u interakciji sa GLONASS i GPS NAVSTAR navigacionim sistemima.

Zapadna literatura navodi da je glavni nedostatak krstarećih raketa H-69 to što može da postane laka meta za savremene sisteme protivvazdušne odbrane kao što je NASAMS. Drugo, ovoj raketi je potrebna veća preciznost i bolja manevarska sposobnost.

Jedan od američkih pandana „H-69“ mogao bi biti AGM-158 JASSM Joint Air-to-Surface Standoff Missile.

Raketa je namenjena za napad na kopenene i pomorske ciljeve iz vazdušnog prostora.

Maksimalni domet ove krstareće rakete je do 290 km, bojeva glava je promenljiva: laka ima težinu od 310 kg, a teška do 310 kg konvencionalna i nekonvencionalna

Kako navodi Rosteh, masovna proizvodnja ove rakete je već počela, ali se ne zna tačan broj proizvedenih broja primeraka ove rakete.

TAKTIČKO-TEHNIČKI PODACI O H-69

Maksimalni domet (km): 290

Brzina krstarenja (km/h): 700 – 1.000

Bojeva glava (kg): 300 – 310 (u zavisnosti od konfiguracije)

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom