IDU OD SOBE DO SOBE, SPRAT PO SPRAT, ISPITUJUĆI SVE: Izraelska vojska upala u bolnicu Al Šifa (FOTO)

Tanjug

15. 11. 2023. u 10:42

PREMA poslednjim izveštajima iz najveće bolnice u Gazi Al Šife, u bolnici je još nekoliko stotina pacijenata i medicinskog osoblja, kao i nekoliko hiljada ljudi koji su tamo potražili sklonište.

ИДУ ОД СОБЕ ДО СОБЕ, СПРАТ ПО СПРАТ, ИСПИТУЈУЋИ СВЕ: Израелска војска упала у болницу Ал Шифа (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Dr Munir el Burš, generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi kojom upravlja Hamas, rekao je u ponedeljak da je medicinsko osoblje odbilo naređenje Izraelskih odbrambenih snaga da se evakuišu jer nisu hteli da napuste oko 700 pacijenata koji bi inače umrli.

- Problem nisu doktori, problem su pacijenti. Ako ih ostavimo, oni će umreti. Ako ih uzmemo, umreće na putu. Ovo je problem: reč je o 700 pacijenata - rekao je El Burš.

Lekar koji radi u bolnici Al Šifa rekao je za Si-En-En da su obavešteni o operaciji samo 30 minuta pre nego što su izraelske snage danas ušle u kompleks.

Podsetimo, izraelska vojska je saopštila da je ušla u kompleks Al Šife i da „na osnovu obaveštajnih informacija i operativnih potreba” sprovodi „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u pojedinim delovima bolnice”.

Izraelska vojska je dodala da su sa svojim snagama „medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni da se pripreme za ovo složeno i osetljivo okruženje, sa ciljem da ne naškode civilima“. Portparol IDF Peter Lerner rekao je za Si-En-En da su bolnica i kompleks Hamasovo središte za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo „srce“.

Kaled, novinar koji se nalazi u bolnici, rekao je za Bi-Bi-Si da izraelske snage idu od sobe do sobe, sprat po sprat, ispitujući sve - i osoblje i pacijente - i da su u pratnji medicinara i govornika arapskog jezika.

Raseljena lica koja su se skrivala u kompleksu naterana su da se okupe u dvorištu, a neki prolaze bezbednosne provere.

On dodaje da izraelska vojska ima "potpunu kontrolu" i da nema pucnjave.

Bi-Bi-Si nije mogao da potvrdi tvrdnju da izraelske snage sada kontrolišu Al Šifu.

Agencija Asošiejted pres navodi da je telefonom razgovarala sa Mohamedom Zakutom, direktorom bolnice u Gazi. Zakut je rekao da su izraelski tenkovi stigli u medicinski kompleks bolnice Al Šifa i da su vojnici ušli u zgrade; uključujući hitna i hirurška odeljenja u kojima su smeštene jedinice intenzivne nege.

- Okupacione snage su upale u zgrade - rekao je ljutito preko telefona, dodajući da su pacijenti, među kojima i deca, preplašeni.

- Oni vrište. To je veoma zastrašujuća situacija... Ne možemo ništa učiniti za pacijente osim da se molimo - rekao je Zakut.

(Index, BBC)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)