BRITANSKI GARDIJAN TVRDI: Iz nuklearnog postrojenja u Selafildu curi sve više radioaktivnog otpada

Novosti online

05. 12. 2023. u 23:21

RADIOAKTIVNI otpad koji sve više curi iz ogromnog silosa u britanskom nuklearnom postrojenju Selafildu mogao bi da predstavlja rizik po okruženje, a kako "Gardijan" navodi, sve je veća zabrinutost zbog bezbednosti zgrade u postrojenju koja se raspada, kao i zbog pukotina u rezervoaru toksičnog mulja poznatog kao B30.

БРИТАНСКИ ГАРДИЈАН ТВРДИ: Из нуклеарног постројења у Селафилду цури све више радиоактивног отпада

Ilustracija / Foto Tanjug

Koliko je to opasno, najbolje svedoči podatak da je požar koji se 1957. godine desio u Vindskajlu (kako se mesto ranije zvalo) do sada najgora nuklearna nesreća u Velikoj Britaniji, kao i da je EU u svom izveštaju iz 2001. godine upozorio da bi akcident u Selafildu mogao biti gori i od Černobiljske katastrofe, budući da se ovde čuva znatno više radioaktivnog materijala.

Ovo je, kako piše britanski medij, izazvalo i diplomatske tenzije između Britanije i država poput SAD, Norveške i Irske, koje strahuju da Selafild nije u stanju da se uhvati u koštac sa problemima.

Norveški zvaničnici su zabrinuti da bi nesreća na toj lokaciji mogla da dovede do toga da preovlađujući jugozapadni vetrovi prenesu oblake radioaktivnih čestica preko Severnog mora, i dovedu do razornih posledica po Norvešku, dok su Amerikanci, s kojima Britanija više decenija sarađuje u oblasti nuklearne tehnologije u diplomatskim depešama izrazili zabrinutost zbog curenja i kritikovali britanski nedostatak transparentnosti.

Irska vlada je pokušala da preduzme mere protiv Selafilda tako što ga je još 2006. godine prijavila tribunalu UN- a zbog zabrinutosti oko uticaja lokacije na životnu sredinu.

Selafild ima najveću zalihu plutonijuma na planeti i veliko je smetlište za nuklearni otpad iz programa naoružanja i decenijske proizvodnje atomske energije. Izgrađen pre više od 70 godina, a preuzimao je i radioaktivni otpad iz drugih zemalja, uključujući Italiju i Švedsku.

Pukotine su takođe nastale u betonskoj i asfaltnoj materiji, koja pokriva ogromno jezero s decenijama taloženim nuklearnim muljem.

Razmere problema otkrivene su nakon jednogodišnjeg istraživanja "Gardijana" pod nazivom "Nuklearno curenje", o problemima koji obuhvataju sajber hakovanje, radioaktivnu kontaminaciju i toksična radna mesta na ogromnoj nuklearnoj deponiji.

Najopasniju britansku nuklaernu lokaciju, Selafild, hakovala je, navodno, prema pisanju "Gardijana", sajber grupa koja je blisko povezana sa Rusijom i Kinom.

Istragom je utvrđeno da su razotkrivanje ovih podataka i potencijalne efekte visoki zvaničnici koji upravljaju velikim nuklearnim otpadom pažljivo zataškavali.

Među veoma osetljivim dokumentima koji se čuvaju u Selafildu su priručnici za katastrofe, planovi koji vode ljude kroz nuklearne protokole za hitne slučajeve i šta da rade tokom stranog napada na UK.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!