"RUSIJA PODRŽAVA KANDIDATURU INDIJE ZA PRIJEM U SB UN" Lavrov: Samit G20 u NJu Delhiju bio je istinski trijumf indijske spoljne politike

Tanjug

27. 12. 2023. u 15:00

RUSIJA podržava kandidaturu Indije za prijem u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa svojim indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom.

РУСИЈА ПОДРЖАВА КАНДИДАТУРУ ИНДИЈЕ ЗА ПРИЈЕМ У СБ УН Лавров: Самит Г20 у Њу Делхију био је истински тријумф индијске спољне политике

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Samit G20 u Nju Delhiju koji je održan prošle godine bio je istinski trijumf indijske spoljne politike, trijumf multilateralne diplomatije koja je u značajnoj meri postala moguća jer (Indija) predsedavajući G20 nije dozvolio da završna deklaracija bude jednostrana već je odražavala ravnotežu interesa. To je model rada u okviru G20, ali i u Savetu bezbednosti UN i mi podržavamo kandidaturu Indije za pridruživanje ovom telu - rekao je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Onlajn samit G20 organizovala je Indija, koja je ove godine i predsedavala, a ruski predsednik Vladimir Putin se video-linkom obratio učesnicima samita.

Savet bezbednosti ima 15 članova - 5 stalnih i 10 rotirajućih.

Stalne članice su: Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska, a generalna skupština UN bira rotirajuće članove svake druge godine.

Indija je, zajedno sa Japanom, Brazilom i Nemačkom, deo grupe zemalja koje aktivno nastoje da reformišu Savet bezbednosti UN.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima