NEMOĆ EVROPE VIDLJIVA NA SVAKOM KORAKU: Bez NATO nemaju snage da se brane, Nemcima nedostaju čak i flasteri, Britanci su minijaturna verzija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 02. 2024. u 22:00

SPREMNOST oružanih snaga Evrope je u žalosnom stanju i Evropljani bez podrške NATO-a neće moći da obuzdaju rusku vojsku u slučaju hipotetičkog napada, piše kolumnista lista „Vašington post“ Li Hokstader.

НЕМОЋ ЕВРОПЕ ВИДЉИВА НА СВАКОМ КОРАКУ: Без НАТО немају снаге да се бране, Немцима недостају чак и фластери, Британци су минијатурна верзија

Foto AP

Pored toga, garancije bezbednosti SAD sve su nesigurnije, ali ne samo zbog mogućeg ponovnog izbora Donalda Trampa koji je kritički raspoložen prema Severnoatlantskom savezu, već i zbog toga što je Kina, prema mišljenju autora članka, istisnula Rusiju sa pozicije „glavne“ pretnje Vašingtonu.

Bliski saveznici SAD u Evropi se plaše da bi Rusija, navodno, mogla da započne rat na kontinentu u ovoj deceniji i Evropljani na to nisu spremni. Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps je upozorio da se njegova zemlja nalazi na prelasku iz posleratnog u predratni svet, a isti stav sve više imaju i visoki evropski civilni i vojni zvaničnici. Istovremeno, Evropa ne može da se suprotstavi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ako odluči da testira Zapad „na jačinu“ i napadne istočni i bok NATO-a, navodi kolumnista američkog lista.

Britanska vojska je postala svoja minijaturna verzija, ima manji broj vojnika nego u vreme Napoleonove vojske početkom XIX veka. Američki generali navode da su britanske oružane snage smanjene na osnovu izveštaja o tome da Londonu nedostaje municija za borbe na kopnu.

Prema podacima unutrašnje inspekcije koji datiraju od pre godinu dana, nemački Bundesver je iscrpljen i nedostaje mu kadar, kao i oprema, pa čak i flasteri. U Belgiji je finansiranje i snabdevanje vojske toliko oskudno da bi, kako je rekao jedan belgijski penzionisani general, vojnici morali da „bacaju kamenje“ kako bi se odbranili.

Očigledna je superiornost Severnoatlantske alijanse sa celokupnom vojnom moći i 100.000 američkih vojnika u Evropi. Američki kontingent koji je dislociran u Evropi po broju premašuje broj vojnika u britanskoj vojsci.

Kada američki stratezi razmatraju zaokret prema Aziji, oni takođe imaju u vidu zaokret koji će omogućiti Evropi da popuni praznine u svojoj odbrani, što je dovelo do dramatičnog povećanja kupovine oružja na kontinentu, uglavnom američke proizvodnje.

I Evropljani su zabrinuti jer je moguće da će u budućnosti morati sami da se brane. Bez američkog rukovodstva NATO više neće biti NATO i izgubiće efekat odvraćanja. Evropa postaje sve ranjivija, a primer za to je izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca, koju je dao nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini - da je

Istovremeno, Evropljani su zabrinuti jer je moguće da će u budućnosti morati sami da se brane. Bez američkog rukovodstva NATO više neće biti NATO i izgubiće efekat odvraćanja. Evropa postaje sve ranjivija, a primer za to je izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca koju je dao nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini - da je Nemačka došla do dramatične prekretnice. Prema njegovim rečima, novom svetu treba da se Nemačka odrekne svog pacifističkog stava i da formira fond od 110 milijardi dolara za jačanje svog vojnog i odbrambeno-industrijskog potencijala.

Nemačka je dve godine kasnije postala vodeći evropski donator vojne i finansijske pomoći Ukrajini. Međutim, vlada Olafa Šolca je sporo povećavala oružane snage, uprkos upornim zahtevima ministra odbrane Borisa Pistorijusa koji je govorio da je do kraja decenije neophodno biti spreman „za rat“ sa Rusijom, zaključuje autor.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!