ZELENSKI PRIZNAO - “TEŠKO STANJE” U „TVRĐAVI AVDEJEVKA“: Ruske snage stigle do kamenoloma, deli ih 1,5 km od okruženja VSU

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 02. 2024. u 16:37

U SVOM obraćanju, šef Ukrajine je izjavio da je „situacija na frontu sada teška, a u Avdejevki je situacija posebno teška“.

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЗНАО - “ТЕШКО СТАЊЕ” У „ТВРЂАВИ АВДЕЈЕВКА“: Руске снаге стигле до каменолома, дели их 1,5 км од окружења ВСУ

Foto Tanjug/AP

Dakle, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine zapravo potvrđuje značajno povećanje teritorije pod kontrolom Oružanih snaga Rusije na severu Avdejevke. Tamo su ruske trupe stigle do takozvanih Plavih jezera – rezervoara u oblasti Avdejevskog kamenoloma.

Prema poslednjim podacima, napredovanje Oružanih snaga Rusije pokazalo se uspešnim u pravcu železničke pruge koji se na izlazu iz grada pretvara u put koji služi kao obilaznica za kamenolom.

Ilustracija telegram rybar

Zauzimanje ovih teritorija pod kontrolu od strane ruskih boraca ukazuje ne samo na značajno povećanje oblasti pokrivanja Avdejevke sa severa, već i na to da između južnih i severnih delova „Avdejevskih klešta“ ostaje ne više od 1,4-1,5 km. Zauzvrat, ovo je omogućilo potpunu kontrolu vatre (uključujući snajpersku) nad rutom snabdevanja garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki. Reč je o putu snabdevanja kroz naselje Orlovka, u kome su i ukrajinske trupe izložene napadima kako bi se smanjila mogućnost prebacivanja snaga i opreme.

Foto Tanjug/AP

Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz čije je učešće Zelenski dan ranije držao štab (STAVKU), shvatajući da bi Avdejevka mogla biti izgubljena, pokušava da prebaci raspoložive rezerve na ovaj deo fronta. Ali problem za Ukrajince je što je put koji vodi ka Avdejevki, kao što je već rečeno, potpuno pod vatrom ruskih snaga. U cilju smanjenja intenziteta granatiranja sa ruske strane, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da povećaju upotrebu jurišnih dronova protiv nadirućih jedinica Oružanih snaga Rusije u oblasti istog kamenoloma i Plavih jezera.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja