BAJDENU I ASANŽ SNIŽAVA REJTING? Šef Bele kuće ne želi "vruć krompir" dok se bori sa drugim izazovima

A.Vojinović

23. 03. 2024. u 06:15

SAMO mesec dana pošto je u Višem sudu u Londonu iznet slučaj povodom moguće ekstradikcije u SAD osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, stigla je vest da američka vlada razmatra da ponudi sporazum o priznanju krivice čuvenom uzbunjivaču, kako bi izbegao izručenje.

БАЈДЕНУ И АСАНЖ СНИЖАВА РЕЈТИНГ? Шеф Беле куће не жели врућ кромпир док се бори са другим изазовима

Tanjug

Iako Asanžovi advokati tvrde da nisu upoznati sa ovim navodima američkog lista "Volstrit džornal", scenario u kome američki pravosudni sistem pomiluje Australijanca ne bi bio iznenađenje u trenutku kada predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, usred izborne kampanje, dok mu rejting pada, ne bi išao niz dlaku nastavak krivičnog gonjenja uzbunjivača.

Američko ministarstvo pravde traži načine kako da prekine dugu sudsku bitku osnivača "Vikiliksa" u Londonu, izvestio je list. Navodi se da bi potencijalni sporazum omogućio Asanžu da se izjasni krivim za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama, što bi mu se računalo kao prekršaj, a pet godina koje je već odslužio u londonskom zatvoru "Belmarš" bi mu se računalo kao kazna. Asanž bi mogao da se izjasni o krivici na daljinu iz Londona i verovatno bi bio slobodan ubrzo posle dogovora. No, Asanžov advokat Bari Polak rekao je za američki list da "nema znakova da je Vašington spreman da prihvati dogovor".

Obama povukao optužbe

ADMINISTRACIJA bivšeg predsednika SAD Baraka Obame odlučila je da ne optuži Asanža iz straha da bi to narušilo prvi amandman koji garantuju slobodu govora, podseća britanski "Gardijan". Godine 2019. tadašnji šef Bele kuće Donald Tramp nastavio je sa optužbama po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine.

- Neprimereno je da Asanžovi advokati komentarišu bilo šta dok je njegov slučaj pred visokim sudom u Britaniji, osim da kažemo da nam nisu date nikakve naznake da američko ministarstvo pravde namerava da reši slučaj. SAD nastavljaju odlučno da traže njegovo izručenje po svih 18 optužbi, izlažući ga kazni od 175 godina zatvora. Očekuje se da će Viši sud u Londonu odlučiti u narednih nekoliko nedelja da li će Asanžu dati dalje pravo na žalbu na njegovo izručenje - poručio je Polak.

Asanžova supruga Stela i njegovi branioci u više navrata su govorili da je Australijanac u lošem zdravstvenom i psihičkom stanju i da neće preživeti ukoliko bude izručen SAD. On se zbog toga prošlog meseca nije pojavio u londonskoj sudnici, iako je tražio dozvolu da prisustvuje saslušanju. Istovremeno, američki mediji pišu da šef Bele kuće u mesecima dok se bori za svoj drugi mandat ne želi u rukama "vruć krompir" u vidu Asanža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!