NATO ILI SMRT? Zelenski traži da Ukrajina u junu započne pregovore o ulasku u Alijansu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 20:11

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas svakoj zemlji koja je zaključila bilateralni bezbednosni sporazum sa Kijevom i istakao da "Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u".

НАТО ИЛИ СМРТ? Зеленски тражи да Украјина у јуну започне преговоре о уласку у Алијансу

Foto: AP

-Ukrajina smatra istorijski tačnim da je region Baltičkog mora konačno dobio istorijsku šansu za stabilnu bezbednost nakon što su Finska i Švedska ušle u NATO. Ista bezbednost je potrebna i regionu Crnog mora. Kao demokratska nacija koja brani zajedničke vrednosti Alijanse, Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima Litvanije i Poljske Gitanasom Nausedom i Andžejem Dudom u Vilnjusu.

Kako se navodi u saopštenju pres službe ukraijinskog predsednika, Zelenski je zatražio da Evropska unija primi Ukrajinu u junu ove godine.

-Jun je pravo vreme da se započnu pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Evropi je potreban ovaj signal kako Putin ne bi bio u iskušenju da pomisli da Evropa pokazuje slabost, rekao je Zelenski.

Zelenski je danas u Vilnjusu razgovarao i sa predsednikom Mađarske Tamašom Šujokom o pripremi Globalnog samita mira i ponudio da se pridruži Deklaraciji G7 iz Vilnjusa o podršci Ukrajini.

On je zahvalio narodu Mađarske na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Predsednik Ukrajine sastao se ranije danas sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je razmatrao primenu sporazuma postignutih tokom Micotakisove posete Odesi.

Zelenski je u Vilnjusu danas održao sastanke i sa predsednicima Litvanije Gitanasom Nausedom, Češke Petrom Pavelom, Rumunije Klausom Johanisom i Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Delegacije iz 25 zemalja, uključujući 10 šefova država, stigle su u Litvaniju, da bi prisustvovale sastanku Inicijativa tri mora.

Ta inicijativa povezuje 13 država članica EU koje se nalaze između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Grčku.

Strateški partneri inicijative su SAD, Nemačka i Evropska komisija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove