RAT U UKRAJINI: Vazdušna opasnost proglašena širom Ukrajine; Šta je sve Zelenski tražio od NATO-a? (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 04. 2024. u 07:20 >> 23:07

RAT u Ukrajini – 786. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ваздушна опасност проглашена широм Украјине; Шта је све Зеленски тражио од НАТО-а? (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Vazdušna opasnost

U Kijevu i deset oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Oborena tri ukrajinska drona

Iznad Belgorodske oblasti oborena su tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bajden neće oklevati...

Američki predsednik Džozef Bajden će bez odlaganja potpisati predloge zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u slučaju da ih Predstavnički dom i Senat američkog

Kongresa odobre, te će Vašington odmah moći da obnovi isporuke oružja Kijevu, saopštila je na brifingu portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Šta je sve Zelenski tražio od NATO-a?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od NATO da isporuči Ukrajini:

- 1 milion artiljerijskih granata;

- još najmanje sedam „patriota“ ili analognih PVO sistema;
- rakete velikog dometa i artiljeriju,
- avione.

Zelenski je prilikom onlajn obraćanja učesnicima sastanka Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane naglasio da je navedena pomoć Kijevu potrebna što je pre moguće.

Ukrajinsi beže iz Časov Jara

Najbolje ukrajinske jedinice poslate u Časov Jar odbijaju da se bore i napuštaju položaje, izjavio je bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.

„Ukrajinci su poslali u Časov Jar tri najbolje jedinice… Sve ih čine nacisti i fanatici. Dvadeset peta brigada se već predaje, 67. Je saopštila da čak ni neće krenuti tamo, a nacisti iz Azova (zabranjeni u Rusiji) odbijaju da ratuju“, rekao je on.

Kako je naveo ekspert, ukrajinska vojska više nije jedinstvena i to će uskoro dovesti do potpunog kolapsa.

Napadi u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ruska vojska je izvela napad na luku u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalnog pokreta u tom gradu Sergej Lebedev.

Kako je rekao, ruske snage su ispalile bar tri projektila. Odjeknula je eksplozija a delovala je i PVO.

Jedan napad je bio u pravcu luke a druga dva na deo grada Dovgalevka gde se nalazi rafinerija nafte i pristanište, kao i skladišta i nekoliko objekata gde su se mogli videti ukrajinski vojnici.

Napad je izvršen i na Odesku oblast.

Stoltenberg optimističan

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da će Ukrajina uskoro dobiti nove PVO sisteme.

On je rekao da su se ministri na sastanku NATO-Ukrajina dogovorili da se ubrzaju isporuke pomoći Kijevu, uključujući PVO sisteme.

"Rusija pobeđuje..."

Rusija pobeđuje u konfliktu sa Ukrajinom zahvaljujući većem broju vojnika i činjenici da može da ih naoružava pouzdanim oružjem, objavio je „Vol strit džornal“ pozivajući se na eksperte.

„Kremlj je izvukao korist iz dominacije većeg broja vojnika, sposobnosti da ih naoruža starim ali pouzdanim oružjem“, navodi se u članku i dodaje da Rusija ispunjava ciljeve specijalne vojne operacije zahvaljujući tome što je privreda prebačena na vojni kolosek.

Takođe, u članku se navodi da je Rusija usled sankcija formirala nove lance snabdevanja zapadnim komponentama za naprednu vojnu tehniku preko trećih zemalja.

List, međutim, za ove tvrdnje nije naveo nikakve dokaze.

„Rusija je povećala vojnu proizvodnju, popunila je rezerve standardnog naoružanja i municije i može, verovatno, da izdrži minimum još dve godine u sukobu“, navodi „Vol strit džornal“.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu:

- Od 13. do 19. aprila, kao odgovor na pokušaj Kijeva da nanese štetu ruskim energetskim i industrijskim objektima, izvršeno je ukupno 34 grupna napada na ukrajinske objekte;

- Ruska vojska je uništila tri ukrajinska lovca MiG-29 i četiri vojno-transportna aviona AN-26 koji su bili locirani na aerodromima;
- Ruska vojska je poboljšala položaje na kupjanskom pravcu i odbila ukupno 11 ukrajinskih kontranapada;
- Ruska vojska poboljšala je položaje na donjeckom pravcu, istovremeno odbivši sedam ukrajinskih kontranapada tokom kojih je Kijev izgubio preko 3.550 vojnika i četiri tenka;
- Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska takođe je poboljšala taktičke položaje, a Kijev je za nedelju dana borbi izgubio do 760 vojnika, jedan tenk, višecevni raketni lanser „grad“;
- Nakon zauzimanja Pervomajskog ruska vojska je nastavila ofanzivu na avdejevskom pravcu i odbila 53 ukrajinska kontranapada – Kijev je izgubio 2.170 vojnika i sedam tenkova;
- Na hersonskom pravcu Kijev je izgubio do 365 vojnika;
- Ruska avijacija i PVO snage su protekle sedmice oborile 10 raketa „atakams“, šest „storm šedou“, dve rakete „harm „ i „točka-U“, 1.278 dronova i 78 projektila različitih tipova;
- Za proteklih nedelju dana 27 ukrajinskih vojnika se predalo.

U Odeskoj oblasti pogođeni objekti kritične infrastrukture

Šef vojne administracije Odeske oblasti Oleg Kiper izjavio je da su u bombardovanju te regije pogođeni objekti kritične infrastrukture.

Kako je rekao, tokom noći odjekivale su eksplozije, međutim, on nije naveo tačno koji su to objekti koji su bili pogođeni.

Kuleba: Evropu će zahvatiti rat ako Rusija pobedi

Ministri spoljnih poslova iz Grupe sedam (G7) velikih demokratija identifikovali su "konkretne korake" potrebne da pomognu Ukrajini u ratu protiv Rusije, rekao je ukrajiniski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je, takođe, upozorio da će Evropu zahvatiti rat ako Rusija pobedi u ratu protiv Ukrajine.

- Identifikovali smo konkretne korake koje će zapadni partneri preduzeti da pomognu Ukrajini - rekao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, da Zapad ima kapacitet "da hitno obezbedi Ukrajini sve neophodne resurse kako bi spasio Evropu od većeg rata".

(Reuters)

Foto: Profimedia

 

 

Osam stradalih u napadu na Dnjepropetrovsku oblast

Najmanje osam osoba je poginulo, a 29 njih je povređeno u ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast, saopštila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije.

U Dnjepru su stradale dve osobe, a 20 ljudi je povređeno, dok je u Sinelnikovu poginulo šest osoba, uključujući dvoje dece, a šest osoba je povređeno, prenosi Ukrinform.

(Ukrinform)

 

Ukrajina tvrdi da je prvi put oborila ruski bombarder

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila ruski strateški bombarder Tu-22 nakon ruskog raketnog i dronovog napada na ukrajinske gradove.

- Prvi put su protivvazdušne raketne jedinice ratnog vazduhoplovstva, u saradnji sa Odbrambenim obaveštajnim službama Ukrajine, uništile strateški bombarder Tu-22M3 - naveo je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno navelo je da se ruski vojni avion, bombarder Tu-22M3, srušio u okrugu Krasnogvardejsk u južnom ruskom regionu Stavropolj, kao i da su piloti katapultirali.

(Reuters)

 

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

 

Šmigalj: Oružje SAD stiže nakon zelenog svetla Kongresa

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da će Ukrajina dobiti oružje od SAD za nekoliko nedelja od odobrenja vojne pomoći Kijevu u Kongresu.

Šmigalj je rekao da su ga američki zvaničnici uverili da Kijev može da očekuje novo oružje nakon zelenog svetla Kongresa.

(Rojters)

 

Gladkov: Oboreno 25 vazdušnih ciljeva iznad Belgoroda

Načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su ruske snage presrele 25 vazdušnih ciljeva iznad te oblasti, ali da nema povređenih.

Gladkov je naveo da je cilj napada bio grad Belgorod, kao i da je više zgrada i privatnih kuća oštećeno.

(Rojters)

 

Napad na Krivi Rog – oštećena infrastruktura, ima povređenih

Načelnik vojne administracije Krivog Roga Oleksandr Vilkul izjavio je da je u ranim jutarnjim satima u ruskom napadu na taj grad oštećena infrastruktura, kao i da su tri osobe povređene.

Vilkul je naveo da je napad na infrastrukturu izazvao požar.

Na licu mesta su ekipe Hitne pomoći. 

(Rojters)

 

U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine

 

Rusko vojno osoblje je u protekla 24 časa pogodilo 27 ukrajinskih osmatračnica i tri skladišta municije, a oborilo je i 47 dronova u pravcu Hersona, rekao je za RIA Novosti Roman Kodrijan, šef pres-centra grupe Dnjepar.

Vatra protivvazdušne odbrane i elektronsko ratovanje ugušili su kontrolu i oborili 47 bespilotnih letelica, pogođeno je 27 osmatračnica, tri skladišta municije i logistike.

On je dodao da su na pravcu Hersona jedinice grupe Dnjepar u protekla 24 sata branile levu obalu Dnjepra, gađajući neprijateljsko ljudstvo, tehniku i privremene tačke razmeštaja na desnoj obali reke Dnjepar. Pored toga, uništavali su neprijateljske jurišne i izviđačke bespilotne letelice i vodili protivbaterijske borbe za suzbijanje artiljerijskih udara Oružanih snaga Ukrajine po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra.

Kodrijan je podsetio da su ruske Oružane snage u protekla 24 sata u pravcu Hersona nanele sveobuhvatan vatreni poraz ljudstvu i tehnici tri ukrajinske brigade u Rabotinski okrugu u Zaporoškoj oblasti, Zmejevki, Nikolskom i Ivanovki u Hersonskoj oblasti. Oružane snage Ukrajine izgubile su do 50 vojnika, dva vozila i dve haubice D-30 kalibra 122 mm.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u samo jednom danu tokom vazdušnog udara oboren 251 ukrajinski dron, prenela je RIA. 

Pomaganje u zaveri za ubistvo i špijuniranje

Pomaganje u zaveri za ubistvo i špijuniranje, krivična dela su zbog kojih su osumnjičeni ruski agenti.

Poljak, ruski agent je u udarnim vestima ukrajinskih medija. Osumnjičen je za pripremanje atentata na predsednika Volodimira Zelenskog.

Razotkrila ga je ukrajinska služba bezbednosti, a uhapsila Poljska na svojoj teritoriji.

Zbog druge dvojice uhapšenih agenata, osumnjičenih za špijunažu, šefica nemačke diplomatije Analena Berbok pozvala je ambasadora Ruske Federacije u Berlinu. 

Tužilaštvo navodi da je reč o nemačko-ruskim državljanima koji se terete da su špijunirali u korist Rusije.

To nije sve. I službe bezbednosti na Krimu su imale posla. Uhapsile su 12 pripadnika neonacističkog pokreta "Belo odelo".

Generalštab oružanih snaga Ukrajine je ponovio i potvrdio objavljivanjem snimka da je pogodio vojni aerodrom u Đankoju na Krimu. Uz ratni uspeh i opaska da "neprijatelj pažljivo krije broj pogođenih aviona i ljudstva".

Nemački kancelar Olaf Šolc ne odustaje od potrage za "patriotima" Ukrajini. Poručuje da traži još šest sistema u zemljama NATO-a.

Šef Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg kaže da iz američkog Kongresa stižu ohrabrujuće poruke pred predstojeće glasanje o paketu pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 61 milijardu dolara.

U Briselu će danas biti održan vanredni sastanak Saveta Ukrajina-NATO, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik.

Međutim, Kremlj smatra da "bilo kakva" vojna pomoć Ukrajini neće promeniti situaciju na frontu gde je Kijev, tvrdi, u nepovoljnom položaju.

"Američka pomoć će ostaviti Ukrajinu u dugovima", poručuje Kremlj.

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI -  Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)