MODI HOĆE TREĆI MANDAT: Pravo glasa u Indiji ima 968 miliona ljudi

I. Stanojević

20. 04. 2024. u 06:30

U INDIJI su juče počeli parlamentarni izbori na kojima će premijer Narendra Modi (73) pokušati i najverovatnije uspeti da dođe do trećeg mandata.

МОДИ ХОЋЕ ТРЕЋИ МАНДАТ: Право гласа у Индији има 968 милиона људи

Foto: Tanjug/AP

Glavni rival Modijevoj partiji Baratija Džanata (BJP) je opoziciona koalicija INDIA Rahula Gandija. Kuriozitet je da će glasanje trajati šest nedelja, do 1. juna, pošto je u pitanju zemlja sa najviše glasača na svetu, 968 miliona, što je više od stanovništva SAD, EU i Rusije zajedno.

Građani će birati 543 poslanika u Donjem domu parlamenta, Lok Sabi. Na prethodnim izborima, BJP je osvojila 303 poslanička mesta, a opozicioni Indijski nacionalni kongres (INC), 52 mesta.

Birači će glasati na elektronskim mašinama, a da bi se sprovele sve mere bezbednosti, glasanje se sprovodi u sedam faza, 19. i 26. aprila, 7, 13, 20 i 25. maja i 1. juna. Biračima je omogućeno da se izjasne biranjem jednog od ponuđenih kandidata, ili da odaberu opciju "nijedno od ponuđenog".

Pobeda premijera Modija, gotovo je sigurna, jer je vrlo popularan i posle dva mandata, tokom kojih je Indija povećala svoju diplomatsku moć i ekonomski položaj. Ankete pokazuju da je aktuelni predsednik indijske vlade, prihvatljiv za gotovo 80 odsto stanovništva. On je na izborima 2014. i 2019. već doneo nacionalističkoj hinduističkoj stranci Bharatiya Janata dve velike pobede. Glavni izazov 2024. godine je koalicija političkih stranaka koje predvodi Indijski nacionalni kongres, najveća opoziciona stranka.

Tri miliona kvadrata

INDIJA se prostire na površini od 3,3 miliona kvadratnih kilometara, a izborna pravila kažu da mora postojati biralište blizu svakog naselja. Na izborima 2019. godine postojalo je biralište u zabitoj šumskoj oblasti nacionalnog parka Gir u Gudžaratu za jednog stanovnika. Na ovogodišnjim izborima, zvaničnici će pešačiti 39 kilometara do sela u državi Arunačal Pradeš, u severoistočnoj Indiji, da bi jedna jedina osoba mogla da glasa.

Više od dve desetine partija, formirale su sa Kongresom Indijsku nacionalnu razvojnu inkluzivnu alijansu, čiji su ključni političari predsednik Kongresa Malikardžun Karge, te brat i sestra Raul i Prijanka Gandi, čiji je otac Radživ Gandi bio premijer Indije. Njihova majka Sonja Gandi je moćna opoziciona liderka, ali od nje se ne očekuje da vodi toliko žestoku kampanju kao 2019. godine.

Sonja i Raul su snaha i unuk Indire Gandi, indijske premijerke i ćerke Džavaharlala Nehrua. Indira se prezivala Gandi zbog braka sa Ferozeom Gandijem, koji nije bio u srodstvu sa Mahatmom. I Indira i Radživ Gandi, ubijeni su u atentatima.

Vladajući stranka u Delhiju, Am Admi Partija (AAP), deo je koalicije sa nekoliko važnih regionalnih stranaka. Tri lidera stranke nedavno su uhapšena pod optužbama za korupciju. AAP optužuje Modija i njegovu partiju za političku osvetu, što Indijska narodna partija negira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)