RAT U UKRAJINI: Ofanziva kod Avdejevke - Ruska vojska preti novim kotlom za VSU; Šta Rusiji daje uzimanje Bogdanovke? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 04. 2024. u 07:47 >> 01:39

RAT u Ukrajini – 788. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Офанзива код Авдејевке - Руска војска прети новим котлом за ВСУ; Шта Русији даје узимање Богдановке?  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Ruske snage PVO oborile su tokom prethodnog dana ukrajinski avion Su-25, 213 dronova i pet avionskih bombi „hamer“, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije. Ruska grupa „Zapad“ zauzela je tokom noći položaje ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu.

 

Izveštaj sa fronta: Zaueta Novomihajlovka, ruske snage opkoljavaju Časov Jar; VSU pokušava kontranapade (MAPA/VIDEO)

 

Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu ruski brod u Sevastopolju protivbrodskom raketom (spasilački brod Komuna). Prema zvaničnim podacima, napad je odbijen. Dronovi i dva balona Oružanih snaga Ukrajine oboreni su iznad Kaluške, Moskovske i Tulske oblasti. Oružane snage Ukrajine ispalile su nekoliko granata na Donjeck i njegova predgrađa.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su mete u blizini Odese, u oblasti Černomorsk. U Mirnogradu (Dimitrov) pogođena je teritorija rudnika koju su Oružane snage Ukrajine koristile za smeštaj vojne opreme. To su bili raketni napadi, a ruski piloti su rekli da dok Oružane snage Ukrajine ne dobiju protivvazdušne rakete za PVO i nove instalacije, mogu da lete dalje nego ranije.

Ilustracija telegram rybar


Razmena udaraca na Hersonskom frontu. Oružane snage Ukrajine aktivno koriste dronove, ruske koriste artiljeriju. Ukrajinske oružane snage metodično granatiraju sela: danas sa 23 granate. Generalno, trenutno ne postoje preduslovi za promenu situacije.



Zaporoški front je takođe stabilan. Oružane snage Rusije postepeno se probijaju kroz odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Rabotinu i severozapadno od Verbovoja, pokušavajući da dođu do boka grupacije Oružanih snaga Ukrajine u Rabotinu. Ruske jedinice očigledno imaju želju da izravnaju front, borbeni rad se nastavlja.



Pozicione borbe u sektoru Južnog Donjecka. U Urožajnom ruska vojska drži položaje južno od periferije sela. Ruski napadi testiraju odbranu Oružanih snaga Ukrajine, ali o pravom napadu još nema govora. Slična situacija se dešava zapadno od Staromjorskog. Ruska avijacija vrši napade na rezerve Oružanih snaga Ukrajine, koristeći i avio-bombe.

Ilustracija telegram rybar


Značajne vesti sa Donjeckog fronta: posle meseci borbi ruska vojska je oslobodila Novomihajlovku. U suštini, snage 155. brigade naših marinaca naterale su Oružane snage Ukrajine u susednu Paraskovejevku. Istovremeno sa terena saopštavaju da je ruske jurišne jedinice, bez oklevanja, krenula za jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje su se povlačile. Oslobođenje Novomihajlovke otvara bok Ugljedarske grupe Oružanih snaga Ukrajine, a takođe približava front Konstantinovki. Žestoke borbe vode se za Georgijevku. U Krasnogorovki Oružane snage Rusije ratuju, počev od položaja u privatnom sektoru južno i severno od pruge. Oružane snage Ukrajine kontrolišu fabriku vatrostalnih elemenata.

Ilustracija telegram rybar



VSU je veoma aktivan na Avdejevskom frontu. Ruska vojska još ne kontroliše u potpunosti Semjonovku, ali izgleda da je to stvar bliske budućnosti. Isto važi i za Berdiči, gde su Oružane snage Ukrajine ostale u severozapadnom delu. U Očertinu je ruska vojska, pod pritiskom kontranapada ukrajinskih oružanih snaga, zadržala svoje položaje na jugoistočnoj periferiji. VSU jača trupe u severozapadnom delu. Teške borbe se vode za Novobahmutovku i Novokalinovo. Oružane snage Ukrajine drže se svom snagom. Predstoje borbe u Netailovu i Umanskom. Južno od Pervomajskog, ruske oružane snage preuzele su kontrolu nad visovima.

Ilustracija telegram rybar


Ima i pozitivnih vesti iz Artjomovskog sektora: potvrđeno je oslobođenje Bogdanovke od strane ruske vojske. Inače, linija fronta ostaje nepromenjena: teške borbe u urbanim sredinama mikrookruga Kanal, gde ruske trupe ulaze u višespratnice. Ruska vojska će morati da preuzme kontrolu nad dominantnim visovima severno i severozapadno od Bogdanovke, kao i da nastavi borbene radove na bokovima, stišćući klješta oko Časog Jara. Ruski dronovi gađaju opremu Oružanih snaga Ukrajine, a avijacija pogađa rezerve.
Iz Krasnolimanskog i Kupjanskog pravca nema vesti.

 

POGLEDAJTE - Uništena najbolja NATO haubica (VIDEO)

Ruska vojska je u zoni specijalne vojne operacije uništila nemačku samohodnu haubicu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) koja se smatra „najboljom“ na svetu, piše portal „Rg.ru“.

Nemačku haubicu uništila je artiljerija zasebne gardijske motorizovane brigade ruskog Lenjingradskog vojnog okruga u borbama kod Časovog Jara u DNR, piše jedan Telegram kanal na koji se portal poziva.


PzH 2000 smatra se jednom od najboljih savremenih samohodnih haubica na svetu. Njene karakteristike su mobilnost, domet, otpornost i velika brzina gađanja različitim tipovima savremene municije. Ona drži svetski rekord u dometu gađanja mete, piše „Rg.ru“.

Ističe se da ukrajinske snage aktivno koriste artiljeriju NATO u okolini Artjomovska.

 

 

Ofanziva kod Avdejevke: Ruska vojska preti novim kotlom za VSU (MAPA)

Ukrajinski vojni analitičari konačno su priznali gubitak Pervomajskog i izveštavaju o opasnoj situaciji u kojoj se nalaze jedinice Oružanih snaga Ukrajine između Pervomajskog i Nevelskog.

Rusi su ipak uspeli da zauzmu položaje u centru sela.

Rusi žele da odseku našu ivicu koja je nastala kao rezultat njihovog bočnog napredovanja.

-Na južnoj periferiji Pervomajskog (Karlovski pravac) ruske oružane snage izvode jurišne operacije na teritoriji napuštenih vrtova u pravcu jaruge Domaha, javljaju da ruska pešadija napreduje do dubine od 400 metara. Borbe se nastavljaju, saopštili su ukrajinski resursi.

 

Šta Rusiji daje uzimanje Bogdanovke? (VIDEO)

Zauzimanje Bogdanovke daje ruskim trupama dodatne logističke mogućnosti i mogućnost pokrivanja sela Časov Jar dalje od severa i izlazi kroz šumovite predele do kanala Severski Donec - Donbas.

Foto Tanjug/AP

Takođe, prisustvo velikog broja podruma u ​​naseljenom mestu omogućiće približavanje vatrenog oružja i operatera dronova, približavanje rezervi i nastavak daljih jurišnih operacija.

Generalno, ovo je za sada ograničeno na ovo, pošto VSU i dalje zadržava dominantne visove severno i severozapadno od Bogdanovke, ali će uskoro biti očišćeni od ukrajinskih jedinica sa ovih visova.

Šta rusiji daje uzimanje Bogdanovke? Zauzimanje Bogdanovke daje ruskim trupama dodatne logističke mogućnosti i mogućnost pokrivanja sela Časov Jar dalje od severa i izlazi kroz šumovite predele do kanala Severski Donec - Donbas. Takođe, prisustvo velikog broja podruma u ​​naseljenom mestu omogućiće približavanje vatrenog oružja i operatera dronova, približavanje rezervi i nastavak daljih jurišnih operacija. Generalno, ovo je za sada ograničeno na ovo, pošto VSU i dalje zadržava dominantne visove severno i severozapadno od Bogdanovke, ali će uskoro biti očišćeni od ukrajinskih jedinica sa ovih visova. Situacija u celini je okarakterisana kao složena, ali podložna kontrolisanju, sa tendencijom eskalacije kako se neprijateljske rezerve prebacuju za dalji kontranapad.


Situacija u celini je okarakterisana kao složena, ali podložna kontrolisanju, sa tendencijom eskalacije kako se neprijateljske rezerve prebacuju za dalji kontranapad.

 

Rusija će pobediti

Rusija ima sve neophodne resurse da zada „završni udarac“, koji će dovesti do poraza kijevskog režima, piše Global Tajms.

 

Balistička raketa pogodila luku u Odesi

Gađan je logistički objekat u Odeskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleg Kiper na svom Telegram kanalu.

-Posle ručka su balistikom gađali Odesku oblast, ponovo je na meti bio transportno-logistički objekat lučke infrastrukture, napisao je on.

Tip objekta i razmere uništenja nisu navedeni.

Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode ciljane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu administracija i komunikacije Ukrajine. Istovremeno, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglašavao da vojska ne napada stambene zgrade i javne ustanove.

 

 

Uništeni S-300 i MiG-29

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije u toku 24 sata uništile su:

avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na aerodromu Dnjepar;

kontrolni centar, radar za otkrivanje vazdušnih ciljeva i lanser za protivvazdušni raketni sistem S-300PS.

FOTO: AP/Tanjug

Vazdušna uzbuna u 6 oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u šest oblasti Ukrajine: Odeskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj. U Odesi je odjeknula eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.

LEOPARD 2 U RUSKIM RUKAMA

Ruski novinar Vladimir Solovjov objavio je snimak kako ruska vojska odvlači sa ratišta zarobljeni ukrajinski tenk „leopard 2“.

„Sledeća stanica – park ‘Patriot’“, napisao je Solovjov ispod snimka.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Unišetno 23 topova i haubica, stradalo 1.000 vojnika VSU

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno je borbeno vozilo pešadije i dva automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništena je haubica M777 i dva artiljerijska oruđa M119, dve haubice „msta B“, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, četiri haubice D-30, protivtenkovski top MT-12 „rapira“, borbeno vozilo za raketni sistem „grad“ i radarska stanica AN/TPKu-50;

Jedinice „Južne“ grupe snaga oslobodile su selo Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i pobošljale položaje u prvim redovima. Takođe su odbijena dva kontranapada kod Časovog Jara i Krasno u DNR. Poginulo je i ranjeno do 440 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila i vozilo raketnog sistema „osa AKM“. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, borbeno vozilo raketnog sistema „grad“, dve stanice za radioelektronsko ratovanje „nota“ i pet poljskih skladišta municije ukrajinske vojske;

Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i uništila ljudstvo ukrajinske brigade i teritorijalne odbrane. Poginulo je i ranjeno do 100 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, pet automobila, pet haubica FH-70, haubica D-30 i dve stanice za radioelektronsko ratovanje „nota;

Jedinice snaga „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile osam kontranapada. Ukrajinske snage izgubile su do 360 vojnika, oklopno vozilo i osam automobila, haubicu M777 i skladište goriva za vojnu tehniku;

Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su mesto koncentrisanja ljudstva brigade ukrajinske garde i teritorijalne odbrane. Poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe M107;

U protekla 24 časa oboren je ukrajinski vojni avion MiG-29 na aerodromu „Dnjepar“, kao i komandni punk, radar i lanser za sistem S-300PS;

Ruske PVO snage su tokom proteklog dana uništile osam raketa „hajmars“ i „uragan“ i 194 ukrajinska drona.

Rusi zauzeli Bogdanovku

Ruske snage u potpunosti zauzele selo Bogdanovka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruski ratni brod odbio je raketni napad na Sevastopolj

Vojska u Sevastopolju, na jednom od brodova na severnoj strani, odbila je napad protivbrodskom raketom, javio je guverner Mihail Razvožajev na Telegram kanalu .

Ujutro je na jednom od brodova na severnoj strani vojska odbila napad protivbrodske rakete, koja je izazvala mali požar, koji je odmah ugašen.

SAD šalje još vojnih savetnika u Kijev

Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje dodatnih vojnih savetnika u američku ambasadu u Kijevu, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

- Tokom čitavog sukoba, Ministarstvo odbrane je razmatralo i prilagođavalo naše prisustvo u zemlji u zavisnosti od bezbednosnih uslova. Trenutno razmatramo slanje nekoliko dodatnih savetnika za proširenje odeljenja za vojnu saradnju u ambasadi - rekao je Rajder za „Politiko“.

Portparol Pentagona je napomenuo da savetnici neće obavljati vojne dužnosti, već će savetovati i podržavati vladu i oružane snage Ukrajine.

Rajder nije naveo koliko se savetnika planira da bude poslato u ambasadu, međutim, prema izvorima lista, njihov broj bi mogao da bude i do 60.

Žestoke reakcije iz Rusije na američku pomoć Kijevu

Pružanje nove vojne pomoći Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država neće pomoći da se spreči neslavan kraj kijevskog režima, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Odluka SAD da pomognu Kijevu primorava Ukrajinu da se bori do poslednjeg Ukrajinca, konačno sahranivši ekonomiju i lišavajući je budućnosti. Ovo neće promeniti situaciju na bojnom polju, kijevski režim će biti poražen, izjavio je Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Ruske Federacije.

Predsednik Komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta, šef Zaporožskog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov rekao je za RIA Novosti da SAD izdvajaju novu višemilijarsku pomoć Ukrajini za sprovođenje provokacije velikih razmera protiv Rusije.

- Amerikanci dodeljuju novac nacističkom režimu u Kijevu za provokaciju velikih razmera protiv Rusije. Govorimo o još pokušajima sabotaže i napada na mirne ciljeve na ruskoj teritoriji i izazivanju eskalacije sukoba sa primoravanjem na taktičku upotrebu. nuklearno oružje je ono što Zapadu treba. Onda će nas kriviti za sve - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Iznad Brjanske oblasti uništena tri ukrajinska drona

Tri ukrajinske bespilotne letelice uništene su iznad Vigoničkog, Dubrovskog i Navlinskog okruga Brjanske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. On je dodao da u napadu dronova nije bilo žrtava i materijalne štete.

Trudo i Duda razgovarali o Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo i poljski predsednik Andžej Duda razgovarali su o pružanju dalje pomoći Ukrajini, saopštila je pres služba šefa kanadske vlade.

Strane su „potvrdile svoju stalnu podršku Ukrajini“ i razgovarale o opcijama za pružanje dalje pomoći Kijevu, precizira se u saopštenju.

Oglašavanje ruskog Ministasrtsva odbrane

Vojnici 1. gardijske tenkovske armije grupe snaga „Zapad“ su na kupjanskom pravcu zauzeli položaje Oružanih snaga Ukrajine i zarobili ukrajinske vojnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sistemi PVO oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice u Brjanskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Haubice „msta B“ Istočne grupe ruskih snaga uništile su na južnodonjeckom pravcu oklopne ciljeve Oružanih snaga Ukrajine preciznom municijom „krasnopolj“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)