CRNI SPISAK VLADIMIRA ZELENSKOG: Ovo su najbliži saradnici koji su ga napustili do sada

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 06. 2024. u 18:48

ESTABLIŠMENT ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog uznemiren je rastućim uticajem šefa predsedničkog kabineta Andreja Jermaka koji sve više koncentriše vlast u svojim rukama, piše britanski list „Tajms“, pozivajući se na vladine, vojne i diplomatske izvore u Ukrajini.

ЦРНИ СПИСАК ВЛАДИМИРА ЗЕЛЕНСКОГ: Ово су најближи сарадници који су га напустили до сада

Foto AP

Sagovornici lista, od kojih su mnogi tražili da ostanu anonimni, Jermaka nazivaju „de fakto šefom države“ i „potpredsednikom“ Ukrajine. Diplomate koje je list intervjuisao tvrde da Jermak samostalno kontroliše pristup predsedniku i kažu da ambasadori zemalja G7 moraju da se sastanu sa njim umesto sa Zelenskim.

Nekoliko izvora publikacije je takođe navelo da je Jermak odgovoran za smenu bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i zamenika premijera Aleksandra Kubrakova, koji su se ponašali previše nezavisno.

„Tajms“ piše i da ova situacija stvara strah od uslova za pojavu korupcije u Jermakovom okruženju, kao i da vlada zabrinutost da se Zelenski ve više oslanja na „šačicu ulizica u svojoj kući“.

Ko je napustio tim Zelenskog

Sergej Šefir, nekadašnji prvi pomoćnik predsednika Ukrajine, prijatelj ukrajinskog lidera, bio je odgovoran za kontakte sa privredom i za dnevni raspored Zelenskog. Otpušten je 30. marta 2024. godine.

Aleksej Danilov, bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ga je 26. marta 2024. razrešio dužnosti koji je na toj poziciji bio od oktobra 2019. godine.

Valerij Zalužni, bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, komandovao je ukrajinskom vojskom od jula 2021. Predsednik Ukrajine razrešioga je sa družnosti 8. februara 2024. godine.

Kiril Timošenko, nekadašnji zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, na toj funkciji je od leta 2019. On je 24. januara 2024. podneo ostavku.

Aleksej Arestovič, na funkciji samostalnog savetnika za strateške komunikacije u oblasti nacionalne bezbednosti i odbrane u kabinetu predsednika bio je od decembra 2020. godine, da bi 17. januara 2023. podneo ostavku nakon što je izbio skandal zbog njegovih reči da je projektil pogodio kuću u Dnjepru.

Ivan Bakanov, bivši šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), prijatelj Zelenskog iz detinjstva, na tu funkciju došao je u maju 2019. godine sa idejom da bi se borio protiv korupcije i organizovanog kriminala, međutim, 17. jula 2022. razrešen je sa dužnosti.

Dmitrij Razumkov, nekadašnji predsednik Vrhovne rade, bio je na toj funkciji od jeseni 2019. godine, da bi 7. oktobra 2021. bio razrešen sa dužnosti odlukom ukrajinskog parlamenta.

Andrej Bogdan bio je prvi šef kabineta ukrajinskog predsednika. Podnio je ostavku na tu funkciju 11.2.2020. godine. Danas veoma oštro kritikuje svog bivšeg prijatelja i šefa, predsednika Zelenskog, a u jednom od intervjua čak je nagovestio moguću zavisnost ukrajinskog lidera od droge.

Aleksej Gončaruk, bivši premijer Ukrajine, stupio je na tu dužnost 29.08.2019. godine. Ostavku je podneo 17.1.2020. godine zbog skandala nakon što je procurio sporni snimak sa jednog sastanka.

Ruslan Rjabošapka, nekadašnji državni tužilac koji je tu dužnost obavljao od 29. avgusta 2019. godine. Pre toga je nekoliko meseci bio zamenik šefa predsedničke administracije, da bi ga Vrhovna rada razrešila družnosti 5. marta 2020.

Aleksandar Daniljuk, bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajin. Tokom predsedničke kampanje bio je savetnik izbornog tima Zelenskog. Predsednik Ukrajine je 28. maja potpisao ukaz o imenovanju Daniljuka na mesto sekretara Saveta, međutim, on lično podnosi ostavku već 30. septembra iste godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: EKVADORSKI ZATVOR -  Pogledajte kako izgleda kad uđe 1000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto