ODLUKA MAKRONA NAIŠLA NA OŠTRE OSUDE: "To će imati najozbiljnije posledice u modernoj istoriji zemlje"

Novosti online

10. 06. 2024. u 20:22

VANREDNI parlamentarni izbori u Francuskoj, koje je najavio predsednik Emanuel Makron nakon poraza njegove stranke na izborima za Evropski parlament, "imaće najozbiljnije posledice u modernoj istoriji zemlje", rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

ОДЛУКА МАКРОНА НАИШЛА НА ОШТРЕ ОСУДЕ: То ће имати најозбиљније последице у модерној историји земље

Foto: Tanjug/AP

- Ovi parlamentarni izbori imaće najozbiljnije posledice po Francusku, po Francuze u istoriji Pete republike - rekao je Le Mer za Radio RTL.

On je ukazao da su rezultati izbora signal Makronovim pristalicama i da će sada morati da iznesu "jasne" predloge za birače.

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC International TV

Nakon preliminarnih rezultata izbora za EU, Makron je juče naredio raspuštanje donjeg doma francuskog parlamenta i vanredne izbore u dva kruga zakazane za 30. juni i 7. juli.

Konačni rezultati izbora za Evropski parlament pokazali su da je francuska desničarska partija Nacionalno okupljanje dobila 31,37 odsto glasova. Makronova stranka Preporod i njeni saveznici dobili su samo 14,6 odsto glasova.

Peta francuska Republika je naziv za aktuelno republikansko uređenje Francuske, koje je na snazi od donošenja aktuelnog Ustava 1958. godine.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO: EKVADORSKI ZATVOR: Pogledajte kako izgleda kad uđe 1000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama