"ŠALJE NAS U IZGUBLJENU BITKU": Makronova partija u panici zbog iznenadnih izbora

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 06. 2024. u 12:20

POSLANICI i drugi članovi partije Preporod Emanuela Makrona gnevni su zbog odluke francuskog predsednika da raspiše vanredne parlamentarne izbore nakon katastrofalnog poraza od strane Nacionalnog okupljanja Marin le Pen na izborima za Evropski parlament.

ШАЉЕ НАС У ИЗГУБЉЕНУ БИТКУ: Макронова партија у паници због изненадних избора

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Članovi Makronove stranke smatraju da Preporod nije spreman za izbore, i da sâm francuski predsednik trenutno ne uživa podršku francuskog naroda, piše "Blumberg" i dodaje da su neki članovi njegove stranke "reagovali gnevno", drugi "pokušavali da shvate političku logiku" tog poteza, dok su mnogi "obeshrabreni po pitanju svojih izgleda" na predstojećim izborima.

Premijer Gabrijel Atal i predsednica Narodne skupštine Jael Bron-Pive su među protivnicima Makronove odluke, kaže anonimni izvor za američku agenciju.

- Bilo je šoka i besa u našim redovima kada je Makron objavio svoju odluku. (Ljudi se) osećaju kao da nas (Makron) šalje u izgubljenu bitku - rekao je poslanik Preporoda Kristof Merion.

Iako je logika iza Makronove odluke verovatno bila da preuzme inicijativu nakon poraza od strane Nacionalnog okupljanja, mnogi iz redova Preporoda smatraju da će izbori samo utvrditi njihov poraz.

Makronove kolege iz stranke su takođe demoralisane zato što Nacionalno okupljanje jasno vodi u najnovijim anketama, a istraživanje Francuskog instituta za javno mnjenje (IFOP) ukazuje da stranka Marin le Pen trenutno može da osvoji 35 odsto glasova.

Visoki zvaničnik koji je radio u različitim ministarstvima pod Makronom rekao je da predsednikova odluka ugrožava neke od međunarodnih prioriteta Francuske, kao što je borba sa klimatskim promenama.

Jedan diplomata je rekao da Francuska grozničavo gura EU da zaključi što više sporazuma ovog meseca.

- Posle sedam godina na vlasti, među onima koji su najbliži Makronu raste osećaj da se možda približavaju kraju utakmice - piše "Blumberg".

BONUS VIDEO: KINESKI DRON PRVI NA MONT EVERESTU - Pogledajte kako nosi teret

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)