NOVI FRONT NA GRANICI LIBANA: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku paralelno sa tenzijama u Izraelu i u odnosima sa SAD

A.Vojinović

20. 06. 2024. u 06:00

NAPETOST na Bliskom istoku eskalira otvaranjem novog fronta na izraelsko-libanskoj granici. Izraelska vojska (IDF) saopštila je juče da je odobrila planove ofanzivne borbe za Liban, pošto su nedavno intenzivirani prekogranični sukobi Izraela sa libanskom militantnom grupom Hezbolah. Komandanti su, takođe, doneli odluke o ubrzanju pripravnosti snaga na terenu, navodi IDF.

НОВИ ФРОНТ НА ГРАНИЦИ ЛИБАНА: Ескалација сукоба на Блиском истоку паралелно са тензијама у Израелу и у односима са САД

Tanjug

- Veoma smo blizu trenutka kada ćemo odlučiti da promenimo pravila igre protiv Hezbolaha i Libana - upozorio je ranije izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, dodavši da će u totalnom ratu Hezbolah biti uništen, a da će Liban biti teško pogođen.

Pentagon je posle ove najave poručio da SAD ne žele širenje regionalnog sukoba na Bliskom istoku.

- Neću ulaziti u hipotetičke scenarije i spekulacije o tome šta bi moglo da se dogodi, osim što ću reći da niko ne želi širenje regionalnog rata - rekao je portparol Pentagona general-major Patrik Rajder.

Pošto se situacija unutar izraleske vlade zaoštrila posle ostavke opozicionog lidera Benija Ganca i raspuštanja ratnog kabineta formiranog u oktobru prošle godine, nove trzavice su se pojavile između saveznika, SAD i Izraela. Bela kuća je otkazala sastanak visokih zvaničnika dve zemalje o Iranu zakazan za danas u Vašingtonu posle video-snimka izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u kojem tvrdi da SAD ograničavaju isporuke vojne pomoći Izraelu.

UN: IDF prekršila načela ratovanja

IZRAELSKA vojska je možda više puta prekršila temeljna načela zakona ratovanja i nije uspela da napravi razliku između civila i boraca tokom svoje vojne operacije u Pojasu Gaze, saopštila je juče Kancelarija UN za ljudska prava. Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ističe da izraelska vojska prilikom vazdušnih napada na Pojas Gaze nije preduzimala mere da se izbegnu ili minimalizuju civilne žrtve.

Američki izaslanik Amos Hohštajn preneo je tokom razgovora sa Netanijahuom po povratku iz posete Bejrutu da su glavni savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena bili besni zbog video-snimka izraelskog premijera, rekla su dva američka i izraelska izvora za Aksios. Pojedini izraelski zvaničnici su već bili na putu za Vašington kada je sastanak otkazan. Dva američka izvora rekla su za Aksios da je sastanak otkazan kako bi se poslala poruka da SAD nisu saglasne sa Netanijahuovom izjavom. Treći zvaničnik je, pak, tvrdio da je sastanak odložen, a ne otkazan, zbog problema sa rasporedom.

Netanijahu je u spornom videu objavljenom na "Iksu" rekao da je "nezamislivo da je u poslednjih nekoliko meseci administracija SAD zadržala isporuke oružja i municije Izraelu". Istakao je da je preneo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tokom njegove nedavne posete Izraelu da duboko ceni podršku SAD, ali da ne može da shvati da je Vašington tokom nekoliko meseci ograničio isporuku oružja i municije Izraelu. On je dalje poručio da je potom dobio od Blinkena uveravanja da američka administracija radi 24 sata da se otklone ta ograničenja.

- Više američkog oružja pomoći će da se rat u Pojasu Gaze završi brže - naveo je Netanijahu.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je, reagujući na izjavu predsednika izraelske vlade, istakla da je samo jedna pošiljka oružja Izraelu bila pauzirana od početka rata, dok je, kako je navela, isporuka vojne opreme vredne milijarde dolara tekla nesmetano.

- Mi zaista ne znamo o čemu Netanijahu govori - istakla je ona.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Vašingtonu, Blinken je potvrdio da američka administracija nastavlja da zadržava pošiljku bombi iz Izraela zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u urbanim oblastima Gaze.

- Mi, kao što znate, nastavljamo sa proverom pošiljke o kojoj je predsednik Bajden govorio u vezi s bombama od 907 kilograma zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u gusto naseljenom području kao što je Rafa. Sve ostalo se kreće onako kako bi i inače, s perspektivom da se osigura da Izrael ima ono što mu je potrebno da se odbrani od mnogih izazova - naveo je Blinken.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd