PUTIN SE ZAHVALIO VIJETNAMU: Uravnotežen stav o ukrajinskoj krizi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 06. 2024. u 19:03

RUSKI predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas Vijetnamu na "uravnoteženom stavu o ukrajinskoj krizi" i želji da doprinese traženju "stvarnih načina za njeno mirno rešavanje".

ПУТИН СЕ ЗАХВАЛИО ВИЈЕТНАМУ: Уравнотежен став о украјинској кризи

Foto:Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je u autorskom tekstu za list Njan Zan, zvanično izdanje Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama, pred posetu toj zemlji, naglasio da sve to u potpunosti "odgovara duhu i prirodi" odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, Rusija veoma ceni to što dve zemlje imaju podudarne ili slične pristupe aktuelnim pitanjima na međunarodnom planu.

-Usko sarađujemo na ključnim multilateralnim platformama, prvenstveno u Ujedinjenim nacijama. Slične ocene imamo o situaciji u azijsko-pacifičkom regionu. Vijetnam vidimo kao partnera istomišljenika u formiranju nove arhitekture jednake i nedeljive evroazijske bezbednosti na inkluzivnoj i nediskriminatornoj osnovi, naveo je Putin.

Naglasio je da je važno da obe zemlje stalno posvećuju ozbiljnu pažnju produbljivanju međusobne trgovine i podsticanju investicija.

Izneo je podatak da je, prema ruskoj statistici, u 2023. bilateralni trgovinski promet povećan za osam odsto, a u prvom kvartalu ove godine za više od trećine u odnosu na isti period prošle godine, prenosi TASS.

-Hrana, mineralne sirovine, mašine i oprema se izvoze u Vijetnam. Mnoga vijetnamska dobra, uključujući odeću, voće, povrće i druge poljoprivredne proizvode, nalaze svoje potrošače na ruskom tržištu. Sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Vijetnama, zaključen 2015. godine, pomaže da se ovi pozitivni trendovi konsoliduju i razvijaju, napisao je Putin.

Putin bi trebalo da stigne u Hanoj tokom noći, nakon posete Severnoj Koreji, a susreti sa vijetnamskim zvaničnicima planirani su za sutra.

To je prva poseta ruskog lidera Vijetnamu od 2017. kada je prisustvovao Azijsko-pacifičkoj ekonomskoj saradnji (APEC).

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije