"EVROPSKI VOZ IDE U RAT" Orban nema dobre prognoze i jasno poručuje - "Mađari neće biti u njemu"

Novosti onlajn

21. 06. 2024. u 13:14

ZAPADNE zemlje se približavaju liniji fronta i neposredno se mešaju u sukob u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban za radio „Košut“.

ЕВРОПСКИ ВОЗ ИДЕ У РАТ Орбан нема добре прогнозе и јасно поручује - Мађари неће бити у њему

Foto: AP

U takvoj situaciji Mađarska neće učestvovati u misiji NATO-a u Ukrajini, niti će obezbediti vojsku, oružje ili finansijska sredstva u tu svrhu, poručio je Orban.

- Evropski voz ide u rat. Ako je naša Vlada podržala narod na izborima za Evropski parlament, mogu da povučem kočnicu, voz će stati i Mađari će moći da siđu sa voza - rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, „ako se zvezde poklope, uspeće da ubede i mašinovođu i niko neće ići dalje“.

- Ostvarili smo minimalni cilj, dogovorio sam se sa generalnim sekretarom NATO-a, Mađarska će sići ​​sa voza. NATO će imati vojnu misiju u Ukrajini, ali Mađarska neće u tome učestvovati ni sa oružjem, ni novcem, ni vojskom - dodao je Orban.

Sada samo bivši američki predsednik Donald Tramp može da zaustavi taj voz, ukoliko se vrati u Belu kuću nakon izbora u novembru, zaključio je premijer.

Pokušaji da se pobedi Rusija – beznadežni

- Situacija izgleda tako da zapadni svet želi da pobedi Rusiju uz pomoć Nemačke, pod rukovodstvom Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je to beznadežno - ocenio je Orban.

On je naveo da je glavni uzrok sukoba u Ukrajini namera Kijeva da uđe u NATO.

- Na kraju krajeva, pitanje se sastoji u tome da li će Ukrajina postati članica NATO-a ili ne. Hoće li biti zastava NATO-a ili ruska zastava biti iznad Sevastopolja – luke na Crnom moru? Rusi kažu da se sada tamo vijori ruska zastava i ne žele da je zamene zastavom NATO-a, niti da žive blizu granica Ukrajine koju je NATO u potpunosti naoružao najnovijim vrstama oružja i vojskom - zaključio je mađarski premijer.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

EURO 2024: Proslava srpskih navijača nakon izjednačujućeg gola Jovića protiv Slovenije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)