MAKRON SVE DUBLJE TONE: Novi rezultati anketa ne idu u korist predsednika Francuske

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

24. 06. 2024. u 15:23

DESNIČARSKO Nacionalno okupljanje Marin le Pen ponovo beleži skok popularnosti i to uoči prvog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj u nedelju, 30. juna, pokazala je "Blumbergova" anketa, dok je sve verovatnije da će predsednik Emanuel Makron morati da deli vlast s opozicijom.

МАКРОН СВЕ ДУБЉЕ ТОНЕ: Нови резултати анкета не иду у корист председника Француске

Foto: AP Photo/Michel Euler

Stranka je povećala svoje vođstvo za 0,3 odsto na 34,2 procenta, dok je levičarski savez nazvan "Novi narodni front", koji okuplja socijaliste, komuniste, zelene i krajnje levičarsku Nepokorenu Francusku, drugi sa 28,2 odsto (skok više od 0,1 posto). Makronov Preporod s partnerima je na trećem mestu sa 20,6 odsto podrške.

Foto: Julien de Rosa, Pool via AP

Dok većina anketa predviđa da će Nacionalno okupljanje formirati najveću grupu u Narodnoj skupštini, ali da neće imati 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu, najnovije istraživanje "Odokse" ukazuje na to da će stranka osvojiti između 250 i 300 mesta. Francuski sistem glasanja u dva kruga, međutim, čini svako predviđanje nepreciznim, s obzirom na mogućnost da u drugom krugu učestvuje više od dva kandidata.

Scenario u kojem Nacionalno okupljanje osvaja najviše mesta u parlamentu, ali mu nedostaje apsolutna većina, potencijalno će dovesti do zastoja u skupštini, što pak znači da ne bi mogao da se usvoji nijedan zakon.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore pošto je njegova stranka Preporod poražena od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru