KINŽALI DOBILI POMOĆ IZ KOSMOSA: Ruski satelit Resurs-P pomaže hipersonilnim raketama da unište ukrajinske Su-24MR

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 06. 2024. u 19:00

RUSKE Vazdušno-kosmičke snage su 20. juna izvršile iznenadni napad pomoću aerobalističkih projektila, pogodivši dva armirano-betonska hangara dizajnirana za ukrajinske avione.

КИНЖАЛИ ДОБИЛИ ПОМОЋ ИЗ КОСМОСА: Руски сателит Ресурс-П помаже хиперсонилним ракетама да униште украјинске Су-24МР

Foto: EPA



Ovi hangari su preuređeni za lansiranje zapadnog oružja, uključujući i ono namenjeno napadima na ruske pogranične oblasti, navodi Overclockers.ru.

Uprkos njihovom naprednom prikrivanju i kamuflaži, Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva brzo su gađani hiperzvučnim raketama kinžal. Ove rakete su pogodile letelicu unutar teško utvrđenih betonskih skloništa koja se nalaze na vojnom aerodromu Starokonstantinov.

Kanal Russian Weapons TG izvestio je da se u odbrambenim hangarima nalazio određeni broj aviona Su-24MP, specijalno modifikovanih za postavljanje anglo-francuskih krstarećih raketa većeg dometa Storm šedou.


INTERVENCIJA IZ SVEMIRA

Kako je istakao portal Voivode, nedavni uspesi u otkrivanju i neutralizaciji pripisani su značajnim poboljšanjima u sposobnostima ruske obaveštajne službe. Ovaj napredak je u velikoj meri posledica nove opreme na satelitu Resurs-P, koja poboljšava daljinsko otkrivanje meta na Zemljinoj površini u televizijskom i infracrvenom spektru, kako je primetio vojni stručnjak Jevgenij Damancev.

Damancev je dalje precizirao da dodavanje četvrtog satelita iz porodice Resurs, koji ima rezoluciju do 0,7 metara, postojećem satelitskom nizu Oružanih snaga Rusije, igra ključnu ulogu. Očekuje se da će ova poboljšana sposobnost otkrivanja precizno utvrditi tajne lokacije za američke lovace F-16AM namenjenih ukrajinskim oružanim snagama.

Štaviše, uništenje i delimično urušavanje armiranobetonskih konstrukcija pripisano je upotrebi 500-kilogramske visokoeksplozivne bojeve glave. Zbog svojih velikih hipersoničnih brzina, ova bojeva glava pokazuje impresivne prodorne sposobnosti.



VOJNI AERODROM STAROKONSTANTINOV

Starokonstantinov, ključna vojna tačka, suočava se sa čestim preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Ova lokacija sadrži najmanje 20 utvrđenih hangara, sveobuhvatan sistem za snabdevanje gorivom, cevovode za gorivo i mini-elektrane neophodne za rad aerodroma.

Analitičari ukazuju da ukrajinske oružane snage i dalje imaju oko 20 borbenih aviona Su-24. Ovaj broj ostaje relativno značajan, posebno s obzirom na gubitke koje su pretrpeli.


RUSKI „RESURS“

Ruski satelit Resurs-P deo je serije satelita za posmatranje Zemlje koje je razvila ruska svemirska agencija Roskosmos. Ovi sateliti su dizajnirani da snimaju slike Zemljine površine visoke rezolucije za različite primene, uključujući praćenje životne sredine, upravljanje resursima i urbano planiranje. Lansirana između 2013. i 2016. godine, Resurs-P serija predstavlja napredak u odnosu na svoje prethodnike u pogledu mogućnosti snimanja i tehnološke sofisticiranosti.

Kvalitet slika snimljenih sa satelita Resurs-P je izuzetno visok. Ovi sateliti su opremljeni naprednim optičko-elektronskim teretom koji može postići rezoluciju tla do 1 metar u panhromatskom režimu i 3-4 metra u multispektralnom režimu.

 


VOJNA SVRHA

Preovlađuje uverenje da se sateliti Resurs-P koriste u vojne svrhe, pored civilne primene. Ova sumnja proizilazi iz više faktora. Prvo, slike visoke rezolucije koje pružaju uporedive su sa onima koje koriste vojni izviđački sateliti, koji mogu biti od ključnog značaja za prikupljanje obaveštajnih podataka i praćenje strateških lokacija.

Drugo, priroda tehnologije dvostruke namene znači da iako su sateliti zvanično namenjeni za civilnu upotrebu, njihove sposobnosti mogu lako da se prenamene za odbrambene i bezbednosne ciljeve. Na kraju, geopolitički kontekst i istorijski presedan satelitske tehnologije dvostruke namene u Rusiji doprinose percepciji da sateliti Resurs-P imaju stratešku vojnu ulogu.

bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024