RAT U UKRAJINI: Ne vredi ratovati protiv Rusije

Novosti online

07. 07. 2024. u 07:39 >> 22:31

RAT u Ukrajini – 865. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Не вреди ратовати против Русије

Foto: Profimedia

Četiri ukrajinska vojnika predala se Rusima

Četiri vojnika Oružanih snaga Ukrajine prešla su Dnjepar i predala se ruskoj vojsci, saopštio je na svom Telegramu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- Ukrajinski vojnici sve više shvataju da ne vredi ratovati protiv Rusije. Danas su četvorica su na splavu domaće izrade od plastičnih flaša prešli Dnjepar i predali se ruskoj vojsci. Prelazak je bio unapred dogovoren, bivši vojnici ukrajinske vojske kontaktirali su rusku stranu preko specijalnog čet-bota na Telegramu - objasnio je Saldo.

Saldo je podržao odluku ukrajinskih vojnika, istakavši da je loša ideja „umirati za marionetski režim i njegove prekomorske gospodare“.

Ukrajinska vojska: Oborili smo ruski avoin na Pokrovskom pravcu

Na Pokrovskom pravcu u Donjeckoj oblasti, ukrajinski PVO lovci su oborili ruski "su-25", saopštava ukrajinska vojska na Telegramu.

Napominje se da je ruska letelica gađala položaje jedinica Odbrambenih snaga Ukrajine.

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku Čigari u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Jedinice grupe Centar, Oružanih snaga Rusije izvele su napad na formacije pet brigada Oružanih snaga Ukrajine i odbile šest kontranapada. Gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 340 vojnika;

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe „Sever“ iznosili su oko 175 vojnika, oklopna vozila Kozak i Hamvi;
▪Ruske oružane snage su izvele napad na aerodrom, uništile dva sistema Patriot i radar Žirafa;
▪Grupa „Zapad“ je porazila četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i brigadu „Azov“ (priznatu kao teroristička organizacija i zabranjenu u Ruskoj Federaciji), gubici neprijatelja iznosili su oko 450 vojnika;
▪Jedinice grupe Istok, Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje i porazile ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa „Jug“ uništila je devet skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su oko 380 vojnika i jedan tenk;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 145 vojnika u zoni odgovornosti grupe Istok;
▪ „Dnjepar“ je gađao pozicije tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 100 vojnika;
▪Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tri avio-bombe Hamer, dve granate Hajmars i 31 bespilotnu letelicu Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski vojnici se predali nakon prelaska reke Dnjepar

Četiri ukrajinska vojnika predala su se u Hersonskoj oblasti nakon što su prešli Dnjepar sa desne na levu obalu u splavu koji su napravili od praznih plastičnih flaša, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim službama.

Železnička stanica u Harkovskoj oblasti na udaru

Ruske oružane snage izvele su napad u području železničke stanice u gradu Lozova u Harkovskoj oblasti, gde se nalazio voz sa ukrajinskom vojnom tehnikom, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema rečima Lebedeva, tokom noći u Lozovoj se čula snažna eksplozija.

„Udar je izveden u pravcu Ranžirnog parka na železničkoj stanici Lozova. Tamo se spremao voz sa vojnom tehnikom i još neidentifikovanim projektilima“, rekao je Lebedev.

Oružane snage Rusije su tokom noći izvele napad i na Julijevsku fabriku u Harkovskoj oblasti U napadu su uništeni rezervoari sa gorivom i mazivima, pogođeno je i skladište municije, kao i zgrada na teritoriji fabrike koju su koristili pripadnici Oružanih snaga Ukrajine.

Iskander protiv Patriota i Žirafe

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak kako posada ruskih sistema Iskander uništava dva protivvazdušna raketna sistema Patriot i radar Žirafa u Odeskoj oblasti.

Ruska vojska uništila dva sistema Patriot u Odeskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak kako posada ruskih sistema Iskander uništava dva protivvazdušna raketna sistema Patriot i radar Žirafa u Odeskoj oblasti

„Posada operativno-taktičkog kompleksa „Iskander“ izvela je napad na poziciju baterije protivvazdušnog raketnog sistema „Patriot“ Oružanih snaga Ukrajine u području sela Južno u Odeskoj oblasti. U napadu su uništena dva PVO lansera „Patriot“ i radarska stanica Žirafa", navodi se u saopštenju ministarstva.

Podoljak o mirovnom predlogu Ukrajine

Ukrajina je spremna da preda Rusiji svoje predloge za mirno rešavanje sukoba preko predstavnika trećih zemalja, kao što je bio slučaj prilikom dogovaranja o prehrambenom sporazumu, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak. Međutim, kako je rekao, države koje žele da budu posrednici treba da urade ozbiljan posao.

„Svaka zemlja koja se ozbiljno bavi nekim poslom neće javno istupiti i reći prilično trivijalne stvari. Kada kažu: mi smo za momentalni prekid vatre, to znači da zemlja nije spremna za posredničku misiju. Jer u velikim ratovima ovo je sasvim druga vrsta posla“, rekao je gospodin Podoljak.

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je 2. jula u Kijev i pozvao Vladimira Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre pre početka mirovnih pregovora. Orban je kasnije rekao da se ukrajinskom predsedniku „nije dopala ta ideja“ jer je Ukrajina već pristajala na prekid vatre, ali je imala loše iskustvo. Nakon toga, Viktor Orban je stigao u Moskvu i razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvedeno 50 napada na OS Ukrajine

Operativno-taktička i vojna avijacija izvela proteklog dana 50 napada na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar, Oružanih snaga Rusije, izvestio je šef pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

On je naveo da su gubici neprijatelja iznosili oko 415 vojnika, tri oklopna vozila, dva pikapa, samohodna artiljerijska jedinica Paladin, haubica D-30, top M119 i protivtenkovski top Rapier.

MO Rusije tvrdi: Osujećen teroristički napad Kijeva

„Protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom tipa na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi PVO su je uništili nad teritorijom Belgorodske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oboreno više dronova iznad Voronješke oblasti

Snage PVO oborile su tokom noći više dronova iznad teritorije Voronješke oblasti Ostaci dronova pali su na jedno od skladišta u Podgorenskom okrugu, nakon čega je počela detonacija eksplozivnih predmeta, saopštio je gubernator Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu.

Prema preliminarnim podacima, niko nije povređen.

„Po potrebi, pripremljeni su autobusi za evakuaciju stanovnika obližnjih naselja" rekao je gubernator.

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!