RESETOVANJE ODNOSA BEZ POVRATKA U EU: Novi šef britanske diplomatije u Berlinu

I.S.

08. 07. 2024. u 11:45

NOVI britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami odmah po dolasku na funkciju posetio je Berlin, da bi razgovarao sa nemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok, a na mreži "Iks" objavio je da "nova laburistička vlada Velike Britanije želi resetovanje odnosa sa EU, ali da ne traži da se Britanija ponovo vrati u Uniju".

РЕСЕТОВАЊЕ ОДНОСА БЕЗ ПОВРАТКА У ЕУ: Нови шеф британске дипломатије у Берлину

Tanjug

Lami je naveo je da se London neće ponovo pridružiti unutrašnjem tržištu ili carinskoj uniji, ali je ocenio da može mnogo toga da se uradi zajedno. Berbokova je izjavila da je Britanija blizak partner i prijatelj Nemačke i kao teme bilateralne saradnje istakla pripremu samita NATO u cilju jačanja evropske odbrane, prenosi Tagešsau.

- Moramo zajedno da radimo i na ostvarenju klimatske politike i da pokušamo da smirimo konflikt na Bliskom istoku rešenjem dve države, Izraelaca i Palestinaca - poručila je Berbokova.

U međuvremenu, portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt saopštio je da su nemački kancelar Olaf Šolc i novi britanski premijer Kir Starmer razgovarali telefonom i saglasili se da su odnosi Britanije sa evropskim zemljama od posebnog značaja. "Izražena je obostrana saglasnost da se brzo radi na daljem produbljivanju saradnje između dve vlade", rekao je Hebestrajt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)