"SAD TRAŽE ZAMENU ZA VLADIMIRA ZELENSKOG" Skinut znak tajnosti sa dokumenta

Novosti online

11. 07. 2024. u 07:51

SPOLjNOOBAVEŠTAJNA služba Rusije dobila je podatke da SAD traže zamenu za Vladimira Zelenskog, navodi se u materijalu ruske agenture sa kojeg je skinut znak tajnosti i koji je objavljen u časopisu "Obaveštajac" ("Razvedčik").

САД ТРАЖЕ ЗАМЕНУ ЗА ВЛАДИМИРА ЗЕЛЕНСКОГ Скинут знак тајности са документа

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

- Prema podacima koji stižu, Zapad je izuzetno zabrinut zbog dinamike javnog raspoloženja u Ukrajini. Stejt department SAD i evropska spoljnodiplomatska služba konstatuju da među ukrajinskim građanima raste nezadovoljstvo zbog produžavanja sukoba sa Rusijom, ubrzano raste i apatija i jača nepoverenje u državne institucije, pogotovo što Vladimir Zelenski, nakon isteka petogodišnjeg predsedničkog mandata 20. maja ove godine, više nema legitimitet - navodi se u dokumentu.

Ipak, zvaničnici SAD i Evropa bi želeli da Zelenski ostane na ovoj funkciji još neko vreme, jer je "umešan u šeme finansiranja rata koje donose ogromne prihode i predstavnicima kijevskog režima i zapadnim proizvođačima oružja". U ovakvoj situaciji, Vašington i njegovi saveznici pozivaju protivnike Zelenskog u Ukrajini da pokažu uzdržanost - "za sada".

Istovremeno, Amerikanci su pojačali napore da pronađu alternativu lideru aktuelnog ukrajinskog režima, i iz tog razloga uspostavljeni su odgovarajući kontakti sa liderom partije "Evropska solidarnost" Petrom Porošenkom i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, kao i još nekim pojedincima iz okruženja Zelenskog.

- Tajni rad se se obavlja sa šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrejom Jermakom, bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i bivšim predsednikom Vrhovne rade Dmitrijom Razumkovim. Pretpostavlja se da će ovi pojedinci biti korisni u slučaju naglog pogoršanja situacije na frontu i potrebe za hitnom smenom lidera. Tada će biti moguće pripisati sav neuspeh Zelenskom i izabrati jednog od njih - zaključuje Spoljnoobaveštajna služba Rusije. 

(rt.rs/TASS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)