CNN TVRDI: SAD i Nemačka osujetile rusku zaveru za ubistvo direktora kompanije Rajnmetal

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 21:02

AMERIČKE obaveštajne službe sprečile su pokušaj atentata na Armina Papergera, direktora nemačke odbrambene kompanije Rajnmetal, koja proizvodi oružje za Ukrajinu, prenosi CNN, pozivajući se na neimenovane izvore.

ЦНН ТВРДИ: САД и Немачка осујетиле руску заверу за убиство директора компаније Рајнметал

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Kako navodi američki kanal, početkom ove godine američki obaveštajci otkrili su da ruska vlada planira da ubije generalnog direktora velikog nemačkog proizvođača oružja koji je proizvodio artiljerijske granate i vojnu opremu za Ukrajinu.

Rusi su navodno imali planove da eliminišu druge rukovodioce odbrambene industrije širom Evrope.

Plan za ubistvo Papergera bio je "najosmišljeniji", prenosi CNN, napominjući da su obaveštajni podaci prebačeni u Nemačku čije su službe mogle da zaštite Papergera i osujete zaveru. Visoki zvaničnik nemačke vlade potvrdio je da je Berlin upozoren na zaveru od strane SAD.

Nemačka i Rajnmetal nisu zvanično ništa komentarisali.

Rusija, kako se tvrdi, već više od šest meseci sprovodi sabotaže širom Evrope, uključujući podmetanje požara u skladištima povezanim sa oružjem za Ukrajinu do sitnih vandalskih radnji, kako bi zaustavila isporuku oružja sa Zapada u Ukrajinu.

Za ove akcije uglavnom regrutuje lokalne posrednike, navodi CNN, ocenjujući da obaveštajni podaci koji sugerišu da je Rusija bila spremna da ubije obične građane potvrđuju koliko daleko je Moskva spremna da ide u paralelnom ratu u senci koji vodi u zapadnim zemljama

Paperger je, ocenjuje CNN, bio očigledna meta budući da je njegova kompanija, Rajnmetal, najveći i najuspešniji nemački proizvođač artiljerijskih granata kalibra 155 mm koji su postali oružje u ukrajinskom ratu.

Ranije je objavljeno da nemački koncern Rajnmetal planira da proizvodi hibride tenkova Leopard i tenkova protivvazdušne odbrane Skiranger u fabrici u Ukrajini.

Nemački koncern takođe je najavio planove za otvaranje najmanje četiri fabrike u Ukrajini nakon prognoza o rekordnom profitu od prodaje oružja ove godine.

CNN navodi da je u martu u Londonu nekoliko muškaraca optuženo da su radili sa ruskim obaveštajnim službama na paljenju skladišta povezanog sa Ukrajinom.

Poljska istražuje da li je devet osoba uhapšenih za podmetanje požara koji je uništio najveći tržni centar u Varšavi u maju povezano sa Rusijom.

Francuske vlasti su prošlog meseca uhapsile jednog rusko-ukrajinskog čoveka koji je navodno pravio bombe u okviru sabotažne kampanje koju je organizovala Moskva, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024