VELIKO UPOZORENJE RUSIJE: NATO postepeno prodire u ove krajeve

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

12. 07. 2024. u 10:52

RUSIJA je zabrinuta zbog širenja aktivnosti misije EU u Jermeniji, a učešće predstavnika Kanade u njoj ukazuje na postepeni prodor NATO-a na Južni Kavkaz, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ РУСИЈЕ: НАТО постепено продире у ове крајеве

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Galuzin je u intervjuu za Sputnjik naveo da je Moskva je zabrinuta i zbog činjenice da bi, uz odobrenje Jerevana, misija EU mogla da postane stalna.

- Brine nas što se, uz odobrenje Jerevana, misija ne samo širi, već preti da se iz privremene pretvori u stalnu. Osim toga, kao što znate, u aprilu ove godine u sklopu misije su se pojavili kanadski predstavnici, što de fakto znači postepeni prodor NATO-a na Južni Kavkaz - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruska strana stalno pokreće temu misije EU u kontaktima sa Jerevanom i drugim regionalnim partnerima.

Diplomata je takođe upozorio da bi zapadne zemlje u Jermeniji mogle da prikupljaju obaveštajne podatke o ruskim objektima, kao i o susednim državama.

- Oni šalju svoje izveštaje direktno u Brisel i ne dele ih čak ni sa jermenskom stranom. Postoje razlozi da se veruje da zapadnjaci prikupljaju obaveštajne podatke o ruskim objektima, kao i svim susednim državama Jermenije - zaključio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Ne vidimo nikakve opipljive rezultate rada posmatrača EU, njihovo prisustvo nije sprečilo periodična zaoštravanja na jermensko-azerbejdžanskoj granici, dodao je Galuzin. I dalje smo ubeđeni da se održiv mir na Južnom Kavkazu može postići samo na osnovu sveobuhvatne primene trilateralnih sporazuma između lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, dodao je on.

- Zadatak EU je očigledan i predstavlja pokušaj da se učvrsti u regionu nauštrb interesa tradicionalnih partnera i suseda južnokavkaskih država – Rusije, Irana, Turske - zaključio je diplomata.

Jermenski parlament je u martu ratifikovao sporazum sa Evropskom unijom potpisan u novembru 2023. godine o statusu misije EU na granici sa Azerbejdžanom, koji posmatračima pruža imunitet i beneficije. U skladu sa sporazumom, članovi misije ne mogu biti uhapšeni ni krivično gonjeni unutar zemlje domaćina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI - Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)