ATINA POD PRITISKOM ŠALJE F-16 KIJEVU? Al DŽazira - Grčka će Ukrajini isporučiti 32 lovca F-16 tako što će ih prodati SAD (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 17:30

GRČKA planira da rashoduje 32 lovačka aviona F-16 Blok-30. Zemlja želi da ih proda Sjedinjenim Američkim Državama kako bi avioni mogli da budu modernizovani i prebačeni u Ukrajinu, piše Al Džazira, pozivajući se na izvore u Grčkoj.

АТИНА ПОД ПРИТИСКОМ ШАЉЕ Ф-16 КИЈЕВУ? Ал Џазира - Грчка ће Украјини испоручити 32 ловца Ф-16 тако што ће их продати САД (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Izveštava se da Grčka unapređuje 82 lovca F-16 na Blok-70 i da je od Francuske kupila 24 lovca četvrte generacije Rafal. Komitet američkog Kongresa ovlastio je Grčku da kupi do 40 višenamenskih lovaca pete generacije F-35.

U specijalnom izveštaju se navodi da bi Ukrajina mogla da računa na 60 F-16 iz Danske, Norveške i Holandije. Međutim, Kijevu je potrebno oko 150 lovaca, pa bi 32 aviona iz Grčke pomoglo da se popuni praznina.

Grčka bi radije prodala te lovce nazad u SAD, gde bi bili nadograđeni i potom isporučeni Kijevu, rekli su izvori Al Džazire, ne navodeći ime grčkog zvaničnika.

Ova vest izazvala je oštru reakciju Rusije, koja je izrazila nezadovoljstvo planovima Grčke i SAD. Moskva smatra da bi takav dogovor mogao dovesti do dalje eskalacije tenzija u regionu i pogoršanja situacije u Ukrajini.

Nakon sastanka NATO-a, Ukrajinska vlada i SAD pokušavaju pritiskom na Grčku, kroz medije, da ih navedu da 32 lovca F-16 Blok-30 koje povlače iz upotrebe isporuče Kijevu, uprkos činjenici da je Micotakis izjavio kako Grčka neće isporučiti sisteme naoružanja Kijevu, tvrde grčki mediji.

Isti mediji u Grčkoj sugerišu da iza svega stoje Turci i Amerikanci koji imaju direktnu korist, te da se ovaj scenario čini malo verovatnim, pogotovo posle gotovo izvesnog izbora Trampa za predsednika SAD.

 

GRČKI VOJNI STRUČNjACI OPREZNI U POGLEDU ISPORUKE DESETINA LOVACA

-Prodaja aviona F-16 stvoriće veliku prazninu u grčkim vazduhoplovnim snagama, rekao je jedan od stručnjaka za TV kanal pod uslovom da ostane anoniman.

-Nažalost, zbog komšija smo prinuđeni da imamo veoma jake oružane snage. Prodaja 32 lovca F-16… otvoriće veliku rupu u grčkom vazduhoplovstvu. Mora postojati kvorum od oko 200 aviona, što se ne može desiti sa modernijim i skupljim lovcima, rekao je inženjer grčkog ratnog vazduhoplovstva, želeći da ostane anoniman, prenosi katarska novinska agencija.

Kolumnista američkog The National Interest je ranije izvestio da su F-16 zastareli i da neće opstati u ruskom vazdušnom prostoru.

Mediji u Ukrajini stalno izvještavaju da bi zemlja mogla nabaviti još F-16, verovatno imajući u vidu i Grčku, međutim, vest ovog puta stiče od Arapa.

Lovac F-16 Blok-30 je prvi put poleteo u vazduh 1986. godine i razlikovao se od svojih prethodnika po poboljšanoj avionici. Avion je posebno bio opremljen novim kompjuterima visokih performansi i uređajima za ispaljivanje mamaca. Ukupno je proizvedeno oko 730 lovaca F-16 u verzijama 30/32.

F-16 ZA UKRAJINU

Nakon što je izgubila veliki broj svojih aviona, Ukrajina je tražila moderni lovac sa Zapada. Mnoge zapadne zemlje su bile u procesu zamene svojih F-16 sa takođe američkim lovcima pete generacije F-35.

Još u maju 2023. godine međunarodna koalicija iz Velike Britanije Britanije, Holandije, Belgije i Danske objavila je nameru da snabde kijevski režim sa nekoliko desetina F-16 i obuče ukrajinske pilote, radi povećanja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva u aktuelnom sukobu.

Ovaj proces je pri kraju i navodno se očekuje da će se lovci F-16 Fajting Falkon pojaviti na nebu Ukrajine do kraja leta ove godine.

Danska je ponudila svoje avione za obuku. Rumunija je ponudila da bude domaćin budućeg centra za obuku. Jedan broj ukrajinskih pilota počeo je obuku u Danskoj i SAD. 17. avgusta 2023. SAD su odobrile transfer F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu nakon što su ukrajinski piloti završili obuku.

Dve zemlje će navodno donirati Ukrajini do 61 lovac F-16 AM/BM Blok 15 MLU, za ukupno 85 aparata F-16 koji su obećani Ukrajini. Ovi avioni se prema najnovjijim obećanjima očekuju na ukrajinskom nebu do kraja leta 2024. godine.

Standard Blok 15 Mid-Life Update (MLU) je dao mogućnost otprilike analognu onoj kod aviona F-16C/D Blok 50/52, sa poboljšanim sistemom detekcije prijatelj-neprijatelj, radiom i radarom i mogućnošću nošenja naprednijih projektila koji mogu da dejstvuju izvan vizuelnog dometa (AIM- 120).

Šef vojne avijacije Ukrajine je nedavno ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

U međuvremenu, Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju ove lovce. HIMARS i M270 ciljaju rusku PVO, posebno sisteme S-300, S-400 i aerodrome sa parkiranim ruskim avionima.

Sa druge strane ni Rusija ne čeka razvoj događaja skrštenih ruku pa je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski izjavio da Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu. Rusi su kao odgovor, takođe krenuli u lov na HIMARS i M270 lansere ATACMS raketa.

Na sve to, Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!