DECA SA 5 GODINA SAMA BIRAJU POL? Šta predviđa transrodni zakon zbog kojeg Ilon Mask napušta Kaliforniju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 22:30

NOVI kontroverzni kalifornijski zakon kojim se, između ostalog, zaposlenima u školi brani da otkriju roditeljima ukoliko im se dete izjašnjava kao transrodno bila je "kap koja je prelila čašu" i presudila da se njegove kompanije "Spejsiks" i "Iks" presele iz Kalifornije u Teksas.

ДЕЦА СА 5 ГОДИНА САМА БИРАЈУ ПОЛ? Шта предвиђа трансродни закон због којег Илон Маск напушта Калифорнију

Foto: Shutterstock

Tzv. Zakon o podršci akademskoj budućnosti i edukatorima današnje omladine (skraćenica SEJFTI, odnosno bezbednost) pozdravili su LGBT aktivisti, a kritikovale grupe roditelja, preneo je "Independent".

U nacrtu potpisanog zakona navodi se da bi se njime školama "zabranilo da donose ili sprovode bilo kakvu politiku, pravilo ili administrativnu regulativu kojom se zahteva da zaposleni otkrije bilo koju informaciju u vezi sa seksualnom orijentacijom, rodnim identitetom ili rodnim izrazom učenika bilo kojoj drugoj osobi bez njegovog prethodnog pristanka".

U obrazloženju zakona se navodi da je "autovanje" i otkrivanje LGBT identiteta lična odluka koja utiče na zdravlje i sigurnost osobe, i da svaka osoba ima pravo da tu odluku donese za sebe.

Primetno je (i posebno zabrinjavajuće), međutim, da se u zakonu ne navodi nikakva eventualna starosna granica, a budući da u Americi deca kreću u školu ranije nego u Srbiji, ova odluka će se primenjivati i u slučaju dece stare 5 godina.

Demokratski guverner Gevin Njusom potpisao je prvi takav zakon u SAD, a očekuje se da će stupiti na snagu 1. januara.

Predlog zakona je usledio nakon što su pojedini školski distrikti u Kaliforniji usvojili pravila kojima se zahteva da roditelji budu obavešteni ukoliko njihovo dete zatraži da "promeni pol". Tome su se usprotivili demokratski zvaničnici navodeći da učenici imaju "pravo na privatnost".

To u praksi, dakle, hipotetički znači da bi sedmogodišnji Sajmon mogao u školi, pred profesorima, psihologom, pedagogom i školskim drugovima mogao da se predstavlja kao Olivija, da su svi oni u obavezi da mu se obraćaju u ženskom rodu, a da roditelj nema pravo to da sazna.

Vrlo je jasno zašto je to problematično i zašto bi potencijalno moglo da bude opasno po mentalno zdravlje i sveopštu dobrobit deteta.

Oni koji podržavaju zakon, međutim, navode da može biti opasno da roditelji saznaju takve informacije, i da u takvim slučajevima "postoji dobar razlog zašto deca nisu otkrila roditeljima svoj LGBT identitet".

Pravilo da škole obaveste roditelje kada maloletnici saopšte da su transrodni i "promene svoje zamenice", kako je preneo AP, trenutno je aktuelno u šest američkih država: Alabama, Arkanso, Indijana, Severna Karolina, Južna Karolina i Tenesi. U Virdžiniji to nije zakonski regulisano, ali se primenjuje na nivou predloga.

Ilon Mask je u više navrata kritikovao tzv. džender politiku u svojoj državi, a i sam je otac transrodne ćerke sa kojom više nije u kontaktu zbog, kako je svojevremeno naveo, "njene progresivne škole".

Mask je naveo da je pre godinu dana guverneru Njusomu jasno stavio do znanja da će zakoni poput ovog koji je nedavno potpisan naterati porodice i preduzeća da napuste Kaliforniju kako bi zaštitili svoju decu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)