IZRAEL OBJAVIO NOVE SNIMKE NAPADA NA JEMEN: Huti zaklinju na odgovor „bez crvenih linija“ (VIDEO/FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 07. 2024. u 17:45

TERMOMETAR opasno raste na Bliskom istoku, a interesovanje se okreće ka frontu koji se prekjuče otvorio između Izraela i Huta.

ИЗРАЕЛ ОБЈАВИО НОВЕ СНИМКЕ НАПАДА НА ЈЕМЕН: Хути заклињу на одговор „без црвених линија“ (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Izrael je izveo vazdušne napade na luku Hodejda koju kontrolišu Huti na jemenskom Crvenom moru, dan nakon što je Tel Aviv napao dron koji su pokrenuli pobunjenici.

Ministar odbrane Joav Galan rekao je da njegova zemlja ima za cilj da pošalje poruku Hutima.

-Požar koji trenutno gori u Hodeidi vidi se širom Bliskog istoka i njegov značaj je jasan, rekao je on. Novinske agencije povezane sa Hutima javile su da su tri osobe ubijene, a više od 80 ranjeno u subotnjim napadima, u, kako je zvaničnik Hutija Muhamed Abdulsalam rekao da je “brutalni napad Izraela na Jemen”.

U nedelju ujutro, izraelska vojska je saopštila da je oborila projektil ispaljen iz Jemena pre nego što je prešao u izraelski vazdušni prostor dok požar u jemenskoj luci idalje gori.

Huti (Ansar Alah) u Jemenu će nastaviti da napadaju Izrael i neće se pridržavati nikakvih pravila angažovanja, rekao je portparol grupe Mohamed Abdulsalam 21. jula katarskoj televiziji Al Džazira, dan nakon što je Izrael napao luku Al-Hodejda pod kontrolom grupe Huti u zapadnom Jemenu.

Abdulsalam je rekao da neće biti “crvenih linija” u predstojećem odgovoru Huta Izraelu. „Na meti će biti sve osetljive institucije na svim nivoima“, kaže on.

Izraelski napad na luku Al Hodejda izveden je kao odgovor na napad dronom u Tel Avivu 20. jula, za šta su Huti preuzeli odgovornost. U napadu je ubijen jedan muškarac, a ranjeno najmanje osam osoba.

Napad je bio usmeren na skladišta goriva, energetske objekte i drugu infrastrukturu u luci. IDF je objavila nove snimke napada 21. jula. Medicinski izvori u Jemenu rekli su Rojtersu istog dana da je u napadu poginulo šest ljudi, a najmanje 80 ranjeno.

U prvom odgovoru na izraelske udare, Huti su 21. jula objavili da su ispalili više balističkih projektila na najjužniji izraelski grad Eilat i pogodili trgovački brod u vlasništvu SAD, Pumba u Crvenom moru. Grupa je međutim upozorila da njihov glavni odgovor tek predstoji.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je njihov sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa Arrow 3 presreo balističku raketu koju su Huti lansirali izvan izraelskog vazdušnog prostora. Sirene su se oglasile u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan zapretio je novim operacijama protiv Huta „ako se usude da napadnu“ Izrael iz Jemena.

Prema IDF-u, Huti su u poslednjih devet meseci ispalili iz Jemena više od 220 balističkih projektila, krstarećih projektila i dronova kamikaza na Izrael, uglavnom prema Eilatu, kao odgovor na izraelski rat u palestinskoj enklavi u pojasu Gaze.

Pored toga, Huti su u istom periodu gađali desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru.

Odgovor na izraelski napad na Al-Hodejdu verovatno će biti u razmerama koje Huti ranije nisu videli tokom sukoba koji je u toku. Svaka dalja eskalacija Izraela mogla bi dodatno destabilizovati ceo Bliski istok.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto