KO IDE IZ BELE KUĆE AKO KAMALA HARIS DOĐE: Hoće li doći do čistke u SAD-u?

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 07. 2024. u 17:17

MALO je verovatno da će Kamala Haris zadržati aktuelne zvaničnike nacionalne bezbednosti ako pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru, navode izvori za "Volstrit džornal".

КО ИДЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ АКО КАМАЛА ХАРИС ДОЂЕ: Хоће ли доћи до чистке у САД-у?

Foto: Profimedia

Predsednik Džozef Bajden je podržao svoju potpredsednicu za demokratskog kandidata na predstojećim izborima kada je najavio da se povlači iz trke za reizbor. Iako demokrate tek treba da zvanično nominuju Harisovu, u medijima se već uveliko spekuliše o tome kako bi njen mandat mogao da izgleda.

- Ključni zvaničnici koje je Bajden imenovao, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina, verovatno neće ostati na svojim sadašnjim funkcijama - tvrdi list, pozivajući se na anonimne sadašnje i bivše američke zvaničnike.

Iako Harisova "nije imala priliku da definiše sopstveni brend spoljne politike", "Volstrit džornal" smatra da bi se ona "na kraju mogla bliže uskladiti sa progresivnim elementima" demokrata, što uključuje postavljanje nekih uslova za podršku SAD Izraelu.

Citirajući odlomak iz njenog govora u Selmi, Alabama, kada je kritikovala "nehumane uslove" života u Gazi, američki list navodi da je od svih zvaničnika iz "višeg nivoa aktuelne administracije" Harisova "najvatreniji zastupnik primirja u Gazi".

Osnivač Arapsko-američkog instituta Džim Zogbi rekao je da je razgovarao sa Harisovom telefonom prošlog oktobra i da veruje da je ona pokazala "daleko veću empatiju" prema Palestincima nego Bajden, ili ostatak Bele kuće.

Prema En-Bi-Si njuz, od Harisove se "široko očekuje da nastavi" Bajdenovu spoljnu politiku ako bude izabrana, ali "izgleda da je spremnija da javno kritikuje" izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i "izrazi empatiju prema nevolji palestinskih civila" u Gazi.

Kandidatura Harisove bi mogla da pomogne demokratama kod arapskih Amerikanaca, mlađih glasača i progresivaca, rekao je anonimni izvor za En-Bi-Si, jer ona nije povezana sa Bajdenovom podrškom Izraelu.

Bajden je odabrao Harisovu za svoju potpredsednicu u avgustu 2020. godine, navodno kao uslov da obezbedi nominaciju stranke. Ona je odustala od sopstvene kandidature 2019. godine, pre nego što su unutarstranački izbori uopšte počeli.

Blinken je bio Bajdenov dugogodišnji savetnik za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost pre nego što je imenovan za šefa Stejt departmenta. Saliven je proveo tri godine savetujući Bajdena tokom administracije Baraka Obame, pre nego što se pridružio predsedničkoj kampanji Hilari Klinton 2016.

Ostin je navodno sklopio prijateljstvo sa Bajdenovim sinom Boom, koji je služio u Iraku kao njegov štabni oficir 2008-2009, a kasnije je savetovao Bajdena kao šefa američke Centralne komande.

"Centralnu ulogu" u Harisovoj administraciji igrao bi Filip Gordon, koji je trenutno njen savetnik za nacionalnu bezbednost, navodi "Volstrit džornal". Gordon je veteran Klintonove i Obamine administracije, koji je radio i u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Stejt departmentu, posebno kao prethodnik Viktorije Nuland u odeljenju za evropsku i evroazijsku politiku.

Takođe je bio viši saradnik u Savetu za spoljne poslove i viši savetnik u "Olbrajt Stounbridž" grupi.

BONUS VIDEO: ROBERT DAVI - Beli Anđeo je spasio Trampa od atentata

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!