MAKRON IGNORIŠE IZBOR LEVICE: Ko je Lisi Kaste, kandidatkinja za premijera Francuske

Ujedinjena levica konsenzusom je izabrala mladu visoku državnu činovnicu Lisi Kaste kao kandidatkinju za buduću premijerku Francuske.

МАКРОН ИГНОРИШЕ ИЗБОР ЛЕВИЦЕ: Ко је Лиси Касте, кандидаткиња за премијера Француске

Foto: AP Photo/Michel Euler

Ali, predsednik Makron istrajava u nameri da odloži ovo imenovanje, pa politička kriza u zemlji tako i dalje traje.

Koalicija Novi narodni front je posle osvajanja najviše glasova na nedavnim parlamentarnim izborima u Francuskoj potrošila više vremena nego što se nadala, u pronalaženju ličnosti koja odgovara svima – od nepotčinjenih, preko socijalista, do ekologa i komunista. Posle odbijanja nekoliko imena, konačno se stiglo do Kasteove. Oko nje niko nije imao suštinskih primedbi.

Lisi Kaste ima 37 godina, završila je studije političkih nauka, a zatim i Visoku državu administrativnu školu iz koje se regrutuje najviši kadar. Bila je članica Socijalističke partije od 2008. do 2011. godine, a otada je nestranačka ličnost, što je takođe igralo u korist njenog izbora. Pre tri godine osnovala je formaciju "Naše javne službe", čiji je portparol, i koja ima za cilj jačanje pružanja usluga građanima.

Rođena je 1987. godine u zapadnom gradu Kanu na atlantskoj obali. Radila je u generalnoj direkciji francuskog Trezora, a vodila je i nacionalnu službu koja se bori protiv pranja novca i finasiranja terorizma. Poslednjih godina je bila zaposlena kao savetnik pariske gradonačelnice An Idalgo u oblasti budžeta i "zelenog" finansiranja.

Imajući u vidu da je državna činovnica, njeno ime do sada je praktično bilo nepoznato Francuzima. Kolege je smatraju talentovanom, stručnom, ambicioznom. Naglašava se da će joj prioriteti biti socijalna pravda, ekologija, kupovna moć, abolicija penzijske reforme, poreska pravda, povećanje plata na dve hiljade evra bruto, revaolorizacija socijalne pomoći, jačanje javnih službi i usluga... Važi i za velikog borca protiv utaje poraza.

Lisi Kaste je prihvatila predlog "sa skromnošću i odlučnošću" i odmah zatražila od francuskog predsednika Emanuela Makrona da joj da mandat. Lider nepotčinjenih Žan Lik Melanšon je poručio da je njeno određivanje ispred levičara potvrda da Novi narodni front ima kapcitet da vlada i poštuje angažman prema građanima koji su mu dali najviše glasova na izborima. Poručio je i da predsednik Makron sada više ne može da okoliša i da Kasteovoj mora da ponudi mandat za sastav Vlade.

Levičari su izašli s njenim imenom neposredno pre nego što će se Makron obratiti javnosti, pre početka Olimpijskih igara, prvi put posle drugog kruga izbora. Šef države je, međutim, odbio da Lisi Kaste imenuje za mandatara, i dalje insistirajući na stvaranju "republikanskog bloka". Kazao je i da neće imenovati premijera pre sredine avgusta i završetka OI, u ime državne stabilnosti. Rekao je i da niko nema većinu.

Opozicija ga podseća da ni njegova stranka nije imala apsolutnu većinu u prethodnom skupštinskom sazivu, kao i da mu demokratska načela nalažu da grupaciji koja je pod zajedničkim imenom osvojila najviše glasova na izborima, da mandat. Naročito sada, kada postoji i konkretno ime.

"NEGIRANjE DEMOKRATIJE"

LEVIČARI Makrona sada optužuju da negira demokratiju, i da se "odvojio od naroda i realnosti", što smatraju veoma opasnim. S druge strane, desničarska opozicija prebacuje levičarskoj kandidatkinji za premijerku da ostavlja gradsku kasu Pariza u minusu od 8,2 milijarde evra za prošlu godinu, što će prema procanama do 2026. narasti na 9,2 milijarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!