MOLBA DA PRESTANE ESKALACIJA NASILJA: Jordanski šef diplomatije u Iranu poslao jasnu poruku

Novosti online

04. 08. 2024. u 22:37

JORDANSKI ministar spoljnih poslova Ajman Safadi uputio je danas, tokom posete Iranu molbu da prestane eskalacija nasilja i da region živi u "miru, bezbednosti i stabilnosti".

МОЛБА ДА ПРЕСТАНЕ ЕСКАЛАЦИЈА НАСИЉА: Јордански шеф дипломатије у Ирану послао јасну поруку

Foto: Printskrin


- Moja poseta Iranu vezana je za konsultacije o ozbiljnoj eskalaciji u regionu i uključivanje u iskrenu i jasnu diskusiju o prevazilaženju razlika između dve zemlje uz poštenje i transparentnost- rekao je Safadi na konferenciji za novinare u Teheranu, koju je održao sa svojim iranskim kolegom Alijem Bageri Kanijem.

On je kazao da je Jordan uvek bio proaktivan u odbrani "palestinske stvari" i prava palestinskog naroda. 

- Jordan je osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i odbacio sve eskalirajuće mere Izraela koje sprečavaju postizanje bezbednosti, stabilnosti i pravednog mira- rekao je on.

Safadi je osudio ubistvo Ismaila Hanija prošle srede, nazvavši to "gnusnim zločinom" i eskalacionim korakom koji predstavlja kršenje međunarodnog prava i humanitarnog prava, kao i narušavanje državnog suvereniteta i istakao da Jordan to u potpunosti odbacuje, prenosi Rojters.

- Zahtevamo efikasnu akciju da se zaustavi izraelska agresija na Gazu, da se zaustave takve nezakonite izraelske mere i da se spreče zločini nad palestinskim narodom, kako bi se ceo region zaštitio od posledica regionalnog rata koji bi imao razoran uticaj na sve - rekao je on.

Safadi je istakao da Jordan želi da region živi u miru, bezbednosti i stabilnosti i okončanje eskalacije nasilja.

Iran i Jordan nastoje da poboljšaju međusobne odnose nakon nedavnih tenzija vezanih za optužbe Amana da proiranska milicija u Siriji krijumčari narkotike u zemlju i učešće u presretanju prvog direktnog napada Irana na Izrael prošlog aprila.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U JERUSALIMU: Viđene eksplozije, sirene zavijaju u istočnom Jerusalimu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)