SA ODMORA "MERKA" PREMIJERA: Predsednik Francuske boravi u Tvrđavi Breganson na Mediteranu

Na ulicama francuskih gradova, a najviše u Parizu, nalazi se dnevno i do 20.000 žandarma koji gledaju svaku sitnicu, iako je atmosfera mnogo opuštenija nego što se očekivalo pred početak Igara.

СА ОДМОРА МЕРКА ПРЕМИЈЕРА: Председник Француске борави у Тврђави Брегансон на Медитерану

Foto: Goran Čvorović

Neki od onih skeptika koji su napustili Pariz pred početak "olimpijskog haosa", odlučili su da se vrate i učestvuju u opštoj festivalskoj atmosferi. Paraleno, iznutra se vrše maksimalne provere. Tako je tehnički premijer Gabrijel Atal istakao da je sprečeno čak 68 sajber napada koji su imali za cilj da nanesu štetu Igrama.

Za to vreme, francuski predsednik Emanuel Makron se odmara u tradicionalnom letovalištu šefa države, u Tvrđavi Breganson na Mediteranu, odakle rukovodi akcijama neophodnim da sve protekne u redu i miru. S vremena na vreme dolazi i u Pariz, da bi prisustvovao nekim takmičenjima i olimpijskim događajima, dok kriza u zemlji posle izbora i dalje traje. Šef države je ranije proglasio "olimpijsko primirje", poručivši da će novog premijera imenovati posle OI. Informisani izvori ističu da bi to moglo da bude oko 20. avgusta, posle Olimpijskih, a pre Paraolimpijskih igara.

Još ranije je odbio predlog pobedničke levice da mandatar bude Lisi Kaste. Nije realno ni da to bude neko od "makronista", imajući u vidu da su izgubili izbore. Pretpostavlja se da će to biti neka ličnost koja bi mogla da ujedini različite "republikanske" struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje