U SEULU ELEKTRIČNI AUTOMOBILI SMEJU DA SE PUNE SAMO 80 POSTO: Razlog je jednostavan, ali i praktičan

Novosti online

09. 08. 2024. u 13:54

OVA mera će se sprovesti do kraja godine, a prema lokalnim medijima, biće primenjena na ukupno 400 ultrabrzih punjača od 100 kilovata u vladinom vlasništvu.

У СЕУЛУ ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ СМЕЈУ ДА СЕ ПУНЕ САМО 80 ПОСТО: Разлог је једноставан, али и практичан

Foto:

Seul će za električna vozila dozvoliti samo do 80% stanja napunjenosti (SoC) na javnim brzim punjačima kako bi se ograničilo vreme koje provode priključena i time zapravo blokiraju punjač.

Kako navodi Indeks.hr, ova mera će se sprovesti do kraja godine, a prema lokalnim medijima, biće primenjena na ukupno 400 ultrabrzih punjača od 100 kilovata u vladinom vlasništvu.

Lokalna vlada nije prva koja je došla na ovu ideju. Pre samo nekoliko nedelja VW filijala Electrify America je započela pilot-projekat na deset lokacija u SAD.

Tamo električna vozila mogu da pune svoje baterije samo do 85% SoC-a. Kao što je već pomenuto, cilj je smanjiti saobraćajna zagušenja i brže osloboditi punjače za druga električna vozila. Za poslednjih 20 ili nešto više posto brzina punjenja se smanjuje kako bi se izbeglo prepunjavanje baterije zbog trajnosti i bezbednosnih razloga.

Ova odluka dolazi nakon što je Seul potpisao memorandum o razumevanju (MOU) s LG Electronicsom, prema kojem će potonji instalirati više od 50 javnih brzih punjača u glavnom gradu Južne Koreje do 2026. Takođe će instalirati "spore" punjače, iako nije pomenuto koliko će ih biti.

(Telegraf/Indeks.hr)

BONUS VIDEO: TINEJDžER NAPRAVIO ELEKTRIČNI AUTOMOBIL: Lokalno stanovništvo oduševljeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!